Следвайте ни

Магичната игра на "Дама" завладяла Филипополис

Археолози откриха чудодейните знаци върху седалка на Римския стадион в Пловдив

viber icon

И древните обичали да се забавляват, играейки на „Дама”. Тази колоритна игра, любима на свещеници и монаси, има корени още в Древен Египет. Вероятно е измислена преди около 3400 години, допускат изследователи, но въпреки това правилата й не са се променили особено в годините.

Пловдивчани не останали встрани от модата. Фрагмент с графит, изобразяващ „Дама”, може да се види и в Пловдив, върху седалките на Римския стадион, разказват за „Марица” братята археолози Росен и Румен Иванови.

 

 

„Открихме я случайно - издраскана върху една от седалките на стадиона  през 2010-а. Тогава работехме по реставрацията му в екипа на археолога Мая Мартинова”, разказа Росен Иванов. Според него, има вероятност въпросното изображение на „Дама” да не е от римската епоха, а по-скоро от средновековието, когато играта става популярна по нашите ширини. „При разкопки в Пловдив много пъти са откривани зарчета и пулове за игра - на различни места в града, например на Форума”, допълват братята. 

 

Преди 22 години археолози откриват подобна „Дама” и в първомайското село Искра. Находката представлява керамичен фрагмент с графит, изобразяващ „дама” - намират го на километър от сегашното село. "Дамата" е издраскана върху вътрешната страна на фрагмент от питос.

Самата „Дама” се състои от три вписани един в друг квадрата, пресечени с по една хаста, която започва от външния квадрат и достига до вътрешния. Фрагментът се оказа доста повреден, но по-ценното е че този тип „Дама” е известна в доста широк ареал по света - от Иран и Ирак до базиликата „Св. Ахилий” в Македония, също в Плиска и Перперикон, както и в Цимлянското и Маяцкото градище”, обясняват братята археолози.

 

 

Учените имат различни хипотези за находката: едната е, че това са жертвени камъни, служещи при извършването на жертвоприношения в миналото. Според друга става въпрос за винарски преси, което е малко вероятно, уточнява Росен Иванов. „Дамите”-графити по-скоро са служили за игра или са помагало за оразмеряване на сгради.

 

Най-интересната хипотеза обаче е, че самата фигура има магическо предназначение - в езическите времена изображението се свързва с безкрайността на Вселената.

 

По-късно, с приемането на християнството, играта вероятно е имала религиозно предназначение, но след това се превръща в познатата и до днес игра „Дама”, уточняват братята.

 

Прабългарски почерк Символът на света заложен в Плиска и Мадара

 

Останки от „Дамите”-графити има и в култови центрове на българската култура като Плиска и Мадара, а също в района на Битоля и Прилеп, където са свързвани с Куберовите българи, твърдят Росен и Румен Иванови.

„Твърдението, че прабългарите са обитавали само Североизточна България, е неприемливо, допълват братята. Находката в село Искра е показателна - ето как в Родопската област, т.е. на юг от Балкана, имаме също останки от тази култура”.

Изображенията, свързани с играта на „Дама” - моделът да се вписват четириъгълници, се среща още при планировката на Мадара, Плиска, в Преслав, също в аулата на кан Омуртаг, при прабългарските капища в Мадара и може да се разглежда като символ на света. Този модел се среща в религиозната архитектура на партите, а по-късно и при Сасанидите и кушаните. Широко разпространени са също в днешен Иран, Ирак и сегашните територии на Таджикистан и Северен Афганистан.

 

Овидий  я възпял, египтяните я играли с диагонални линии

снимка: Шах или дама - художниците също рисуват подобни теми

Според експертите, древните римляни били добре запознати с играта „Дама“. Археолозите я откриват върху доста дъски в древноримски постройки. За нея Овидий пише: „Има друга игра, която ни разделя на части, както годината е разделена на месеци. На масата има три пула от всяка страна, победител е този, който ги нареди в права линия. Лошо е за жените, които не знаят как се играе играта, защото любовта ги спохожда най-вече, докато гледат мъжете да играят“.

Въпреки това е трудно да се определи периодът, от който играта датира, защото от сградите са останали само руини. Може би древните римляни не са измислили играта, а пътуващи търговци са им я показали.

По-вероятната хипотеза е, че „Дама” идва от  Древен Египет около 1400 година преди Христа. Намерени останки показват, че тогава древните египтяни са я играли с диагонални линии, издълбани директно на камъни. В средновековна Англия в множество катедрали са открити издълбани дъски за „Дама“. През 17. век Шекспир я е описал в своя творба, по това време играта вече е много популярна сред британците

 

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?