3906

"Либхер": Една страст. Много възможности

Образование с традиции

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмиц, читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“.

Представяме ви "Либхер"

Мотото на „Либхер-Хаусгерете Марица“ олицетворява онова, към което компанията безапелационно се стреми -  успешен бизнес модел с ангажирани и мотивирани кадри. 

Най-ценното за германската компания са нейните сътрудници. Ето защо „Либхер-Хаусгерете Марица“ непрекъснато инвестира в екипа си. 

През 2009 г. германската компания създава и лицензира свой Учебен център, в който обучава и подготвя необходимите си кадри по немски модел. 

Обучението представя най-доброто от традицията на федералната република в машиностроителните специалности. 

Модерно оборудваните учебни работилници и производствени участъци предлагат изключителна база за обучение и развитие. 

Над 125 са обучените и усвоили професия през последните години.

Кристиан Кръстев, инструктор в Учебен център на „Либхер“ Учебният център дава шанс за по-добре платена работа

- Бихте ли разказали повече за Учебния център на „Либхер“? Кога е създаден и по какви професии обучавате кадри?

- Центърът е създаден през 2009 г. и предлага обучение по две професии - машинен техник и техник по автоматизация. За 14 години са обучени около 130 души.

- Как протичат обученията? 

- Обученията са силно практически ориентирани. За тази цел разполагаме с две модерно оборудвани работилници.

Обучението по професия "машинен техник" е с продължителност от една година. Основната част в него е курс по металообработка. В програмата са включени и курсове по пневматика, електропневматика, хидравлика и машинни елементи. След завършване обучаемите се реализират във фирмата основно на длъжности като механик или оператор на машини.

Обучението по професията "техник по автоматизация" пък е с продължителност от година и половина. Основните теми, които се разглеждат, са електротехника, електроника, програмиране на контролери и роботика. След завършване обучаемите се реализират във фирмата на длъжност "електрончик".

- Кое според Вас мотивира хората да се включат в обученията?

- Най-вече възможността след завършване на обучението в учебния център да работят по-висококвалифицирана и по-добре платена работа. Отделно -  и по време на обучението получават добро заплащане.

- Учебният център сътрудничи ли си с училища и университети?

- Да, при нас всяка година се провеждат практики на ученици от професионални гимназии. Работим основно с гимназисти от Електротехникума и Механотехникума. Възможност за практика има и за студенти от Техническия университет-Пловдив. Те карат при нас основно практики по пневматика и електропневматика.

При нас в учебния център имаме и редовни посещения на по-малки ученици от основни училища, 6-и и 7-и клас. Идеята е да се опитаме да ги насочим да изберат след 7-и клас обучение в професионална гимназия. Това е един вид ранно кариерно ориентиране.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?