Следвайте ни

Кудоглу: Богатството да служи на доброто СНИМКИ

viber icon

„Дарителите" - емблематичната изложба на вестник „Марица" и „Хермес медия", украсява Цар-Симеоновата градина. 20-те пана с уникални старинни снимки ще могат да се разгледат  през следващия месец.

Повечето от тях познаваме от историята като изтъкнати просветители, общественици, държавници, предприемачи и търговци, поставили основите на Българското възраждане. Ще покажем по-малко познатата страна на щедрите им дела в следващите броеве на вестника и на marica.bg.

В плеядата пловдивски благодетели ярко се откроява фигурата на предприемача и тютюнотърговец Димитър Петров Кудоглу (1862-1940). Той остава в историята като най-големия филантроп в България през ХХ век.

Завършва с отличие гимназиално търговско образование във Френския колеж „Св. Жозеф" в Цариград. След ранната смърт на баща си се връща в родния край и започва да търгува с тютюни. Скоро натрупва огромно състояние. Кудоглу се установява в Дрезден, където разширява бизнеса си. Продължава деловите си връзки с България и притежава големи складове в Пловдив.

Макар далеч от родината си, Д. Кудоглу дълбоко се вълнува от съдбата на съотечествениците си. Развива широка филантропска дейност. Щедро подпомага трапезарии за бедни деца, приюти за сираци и възрастни хора, манастири и др. в Пловдив, София и Ксанти. Общата сума на по-значителните му дарения надхвърля 3,5 млн. лв.

Той подпомага и образованието на студенти и ученици. През 1921 г. дарява 230 хил. лв. на фондовете „Иван Вазов“ и „Цанко Церковски“ при Просветното министерство.

През 1927 г. той осъществява мечтата си да открие под тепетата здравно заведение, в което да се лекуват „най-опасните за обществото болести: детските, туберкулозата, венерическите“. В него се преглеждат и лекуват болните и се осигурява защита от заразата за техните семейства и за околните. Диспансерът се помещава в подареното от Кудоглу 5-етажно здание (бивш хотел) пл. „Цар Симеон“.

За издръжката на здравното заведение дарителят предава в пълна собственост и разпореждане на фондацията два тютюневи склада на ул. „Иван Вазов“. Дарението се оценява на 20 млн. лв., като паричната стойност на дома е 5 млн. лв., а на двата склада - 15 млн. лв.

Разходите по ремонта на сградата, възлизащи на 1 756 377 лв., са поети изцяло от дарителя. Нови 3,126 млн. лв. Кудоглу предоставя за закупуване на необходимата медицинска апаратура за кабинетите и лабораторията.

В съответствие с волята на дарителя се оформят бактериологична лаборатория и три отдела: за деца и майки, за туберкулозно болни и за пациенти с венерически заболявания.

Диспансерът бързо спечелва доверието на пловдивчани. В отдела за деца и майки се преглеждат бременни жени и родилки, кърмачета и деца до 14 години. В противотуберкулозния отдел се извършват прегледи на болни. На някои от пациентите се извършва и лечение.

Лабораторията разполага с модерен рентгенов апарат и друго оборудване. Тя обслужва не само дома, но и държавните болници и католическата, частни лекари. Уредена е и библиотека, а в салона се изнасят сказки на здравни и морални теми.

Освен помощите за възстановяване след земетресението, през 1928 г. Кудоглу предоставя и много средства за специализации на лекарите в чужбина.

Ефорията поема инициативата за откриването на противобясна станция, която е открита през април 1929 г. и се помещава в три здания, предоставени от Д. Кудоглу.

„Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела.“

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?