Следвайте ни

Красотите на Пловдив: По улица „Антим I“ - от „Баухаус“ до готика СНИМКИ

viber icon

Сгради без каквато и да е декорация по тях, обеми във вид на призма и остъклени фасади - всеки архитект ще разпознае в тях стила „Баухаус“. Преди век един кръг от ентусиасти във Ваймар, Германия, се обединяват и създават новия дизайн за ежедневието, който се базира на опростената функционалност. Иновативността е във всичко - от тръбната мебел, през настолните лампи със собствен ключ до изчистените типографски решения. Така „Баухаус“ създава една съвършено нова концепция за архитектурата и дизайна на модерното жилище. 

Този характерен почерк може да се види в къщата на „Антим I“ №16 в Пловдив. Светослав Грозев - архитектът, който въвежда „Баухаус“ в Пловдив, я проектира за тютюнотърговеца Никола Каишев. Ала до днес тя минава за

една от най-красивите къщи под тепетата.

Полукръгли балкони и полуцилиндрични обеми, ъглови прозоречни отвори, групирани в общи первази и корнизи прозорци, преминаващи през ъглите - всичко тук следва формите на модернизма. В този стил е разработена и самата фасада - със силно изразен цокъл с височина от 2 етажа откъм север, изпълнен от разногабаритни камъни и едро пръскана мозайка. И още нещо любопитно - отворът на входа е сводест, а членението на прозореца над вратата е в стил „ар деко“. Ала това съвсем не е единствената перла по ул. „Антим І".

Навремето уличката е била покрита с калдъръм, после я павират. И днес, движейки се по стръмния й склон, минувачите преминават покрай

низ от „бижута“ от близкото и по-далечно  минало.

Там, където е № 16, се вижда къщата, в която някога е живял Захари Стоянов. Старите пловдивчани пък разказват, че на № 25 се намирал първият полицейски участък в Пловдив - стълбите в подземието му, където слизали арестуваните, били изрисувани.

В другия край по ул. „Антим І", на № 2, бил домът на д-р Жак Арав - един от най-добрите акушер-гинеколози до 9 септември. Още се разказват легенди за него: една от тях е, че човекът скрил някакво злато в кладенец. Само че го хванали и докторът бързо си признал всичко. Взели му златото, но след тази конфузна случка Арав заминал за Израел.

Горе, там където е площадчето на „Антим І", се събирали

пловдивските Петте кьошета.

Точно тук, срещу № 18, все още се вижда старият музикален магазин. По-надолу живял Йовко Гаврилов - навремето той бил чирак при хаджи Гьока и така придобил доста имоти под тепетата. Възлов акцент по емблематичната улица е и празното място до протестантската църква. Там навремето се намирало най-голямото игрище за джамини. Църквата, заедно с бившия Пионерски дом, оформят една от най-интересни композиции в района. 8 май 1949 година е ключова за улицата. „Открива се

Дом на септемврийчето

на ул. „Антим“ I №27, в къщата на богат чужденец (Храч Асвазадурян), ползвана по-рано за охолни нужди“ - четем в албума „Пловдивски Алманах“ на Димитър Райчев. Семейство Асвазадурян навремето притежава един от най-големите търговски офиси за железарски изделия в Пловдив - на ул. „Йоаким Груев". Заможните арменци живеели в бившия Пионерски дом на „Антим“ I. Един от тях, след 9 септември 1944 г., е заточен в Сибир, заедно с още единадесет души арменци. След време някои от заточениците се завърнали в Пловдив през 1956 г., но Асвазадурян не бил сред тях, спомнят си запознати.

Точно срещу бившия Пионерски дом - само че на ул. „Лейди Странгфорд“ - се вижда голямата протестантска църква. Казват, че е най-голямата на Балканския полуостров. Нарича се Евангелска съборна църква и я вдигат американските мисионери, които след Кримската война изградили първите си станции в българските земи. Строежът й започва в северното подножие на хълма Сахат тепе през 1899 г. по проект на арх. Георги Фингов - изцяло от дялан гранит в неоготически стил с характерен стръмен покрив.

 

Снимки: Наташа Манева

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?