Следвайте ни

Комунистите затварят „Дверите на светлината“

viber icon

Анастас Константинов е роден на 29 март 1956 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и специалност “Живопис” във Великотърновския университет. Още като студент негови картини започват да се продават в чужбина, а първите му две самостоятелни изложби предизвикват истинска сензация в годините на т.нар. „социалистически реализъм“. 

През 1986 година в Пловдив той прави първата за България, концептуална изложба, която предизвиква огромен скандал и е затворена от властите. Експозицията „Двери на светлината“ е принудително закрита от комунистическия режим и обявена за религиозна пропаганда и идеологическа диверсия.   

Непосредствено след падането на Берлинската стена изкуството на Анастас печели почитатели в Женева, Брюксел, Париж, Торонто, Хановер, Хамбург... Годините оттогава са период на истински разцвет на неговия талант и продуктивност. Анастас Константинов има над 35 години професионално творческо присъствие на световната артсцена, с повече от 50 самостоятелни и  120 общи изложби.

Рисуваше картини и в Гърция, Полша, Италия, Германия, Малта и САЩ. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия ​- София, Софийска градска художествена галерия, почти всички градски художествени галерии в България, на акционери на Музея на модерно изкуство - Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, САЩ, Арабските емирства, Япония и Русия. През последните години пробива в Америка.

Галерия „Анастас” е създадена с приходите от неговите рисунки. Строежът започва през 1994 г. и първата част е завършена през 1999 г. Последните две зали пък са изградени преди три години. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?