Следвайте ни

Колекционер откри златните цигари на Карло Вакаро

viber icon

Две уникални цигарени кутии, свързани с Пловдив, откри колекционерът Димитър Георгиев. Те са произведени от картела „Съединените тютюневи фабрики” след Първата световна война. „Едната кутия, която изобразява препускащи жокеи на хиподрум, е може би единствената такава запазена у нас”, обясни г-н Георгиев. В колекцията му вече има близо 1000 цигарени кутии от 20. век. Последните си придобивки е открил в електронен продавалник и се е пазарил дълго за тях.

На едната кутия са състезателни коне на хиподрума, а на другата е нарисувана пушеща българска девойка в народна носия. Вероятно става въпрос за дамски модел цигари.

Картелът „Съединените тютюневи фабрики” е основан през 1909 година от родения в Торино италианец Карло Вакаро. Малко след създаването си обединението обхваща две трети от тютюневата промишленост на Българи и 35% от дейностите свързани с обработката му.

Колекционерът Димитър Георгиев участва в инициативата Европейска столица на културата. Неговата колекция бе един от гвоздеите в проекта „Дим: Истории на тютюна”, който продължи повече от 3 месеца.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?