1553
Следвайте ни

Кои са знаковите сгради на соц архитектурата в Пловдив

viber icon

В годините на социализма - от 1948 до 1956 г., в Пловдив се появяват типичните „тежки” сгради от „сталински” тип. Такива са характерните групи блокове от Сточна гара по бул. „Георги Димитров”  (дн. бул. “Цар Борис III Обединител”) в посока Тунела или тези по бул. „Лиляна Димитрова” (дн. бул. “Мария Луиза”)  от “Източен” към центъра.

В тези години се появява и хотел-ресторант “Тримонциум” - един интересен посвоему, но типичен пример на сталинска архитектура.

 

В края на 50-те Пловдив се връща към модернизма - сградите са с ясни обеми, без много детайли по фасадите и излишни колони. В този стил е автогара “Юг”, издигната в края на 50-те, също някои от малките нискоетажни жилищни сгради, които се появяват в центъра на града. В самия край на десетилетието (открит 1969 г.) вдигат Партийния дом - едно интересно и смело, но и доста противоречиво сред пловдивчани решение. Сградата е висока, но е в подчертано изчистени форми, линии и богато остъкляване.

 

Построен през 1977 г. на миналия век, Младежкият дом е пример за „брутализъм“ - архитектурния стил, в който основен акцент са видими бетонни елементи. Главният му вход е маркиран от огромен бетонен обем, който сякаш виси във въздуха. Сградата е построена по проект на арх. Веселин Ракшиев, днес в нея се помещава пловдивският Общински съвет

 

70-те години са десетилетието на панелките. Доста бързо осъзнали опасността от уеднаквяване и скука в еднаквите форми на панелното строителство, екип от архитекти структурира най-новия квартал на Пловдив - ЖК “Тракия”, където се търсят начини за разчупване на еднаквите форми на панелното строителство. В тези години, в духа на модернизма, строят сградата на Проектантската организация - днес Прокуратурата, на площад “Съединение”.

В средата на 70-те и 80-те години унифицираният стил на „соцархитектурата” се трансформира в разнообразие от идеи и форми. Навлизат стилове като брутализма - архитектурата с видим бетон. Такъв тип постройки са Младежкият дом (1977 г.) и Домът на науката и техниката (1982 г.).  Появяват се и сгради с интересни метални конструкции, като бившият магазин “Нева” (1982 г. ) и модерните за времето си румове, където кипи търговска дейност.

 

 

Снимка: Домът на културата, бившето съветско посолство (сега Административен съд)

Бившето Руско консулство в Пловдив на улица „Иван Вазов“ е сред деликатните примери от времето на соца. Сградата е семпла и не шокира с огромни размери. Тя е построена през 1974 г. по проект на архитектите Димка Танева и Милчо Сапунджиев. През 2010-2011 г. двамата автори на проекта я преустройват за нуждите на Административния съд в Пловдив.

 

Снимка: Сградата на Пощата на площад Централен

Историята на пловдивската Поща започва през 1937 г., когато след конкурс е издигната старата й сграда на тогавашния площад „Цар Симеон“. Проектът е на архитектурното студио Сава Овчаров-Йордан Йорданов. В сегашния си вид тя е преобразена малко по-късно, през 70-те, когато вземат решение за разширяването й. В края на 70-те Пощата вече функционира с пълен капацитет й старата сграда е погълната от новата, като са запазени само отделни детайли.

Любопитен момент е, че новата сграда е по проект на архитекти Желязко Стойков и Петя Ковачева. Желязко Стойков е синът на Стойко Стойков, по чийто проект е издигнат култовият - и впоследствие съборен заради разширението на Пощата - Дом „Кудоглу“.

Блясъкът на Филибе и бурната урбанизация след ОсвобождениетоНовиниИнформация

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

иван

иван

08.12.2021 | 10:02

Новото жилищно строителство е капан за мишки -луксозни гарсониери

Отговори
0 0
иван

иван

08.12.2021 | 10:01

Сегашното строителсство -особенно жилищното има единствена цел печалба.Съвремените жилищни сгради имат апартаменти-кутийки,пример - двустайният апартамент е -гарсонера лукс-дневна с кухненски бокс малко кридорче и малка спалня,а балкона е капан за мишки???

Отговори
1 0
до: Строителство

до: Строителство

06.12.2021 | 15:44

Какви глупости ни дрънкаш? Като че ли не сме сменявали стара дограма и не знаем, че тя буквално с нищо не е свързана с панела. Малко летви и гипс. Хайде стига с вашите пост-комунистически глупости!!!

Отговори
1 0
Строителство

Строителство

20.11.2021 | 21:02

Всичките сгради и сега които се подържат са в добро състояние и вероятно ще надживеят новите. В новото строителство се забелязва масово навлизане за свързване на зидовете към плочите и другаде на монтажна пяна. Така е много лесно но колко е устойчиво едва ли някой знае. Поясите над прозорците често са от залепени тухли със лепило, едно време нямаше такива неща, бетон и арматура, върху зидовете се отливаха пояси, по сложно но по здраво със сигурност. Времето ще покаже но много от нас едва ли ще го видят, ние обикновено взимаме мерки когато се случи събитието но тогава май е късно.

Отговори
34 3
Гост

Гост

06.12.2021 | 15:12

За съжаление новото строителство някак по инерция от забързаността на живота пое максимума и се отдаде изцяло на негово величество Гипскартона и неговите поддръжници монтажните пяна и лепило. Даже ИТОНГ-а някак вече остава като ретро материал.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?