4232

Как Пловдив празнуваше 24 май: Манифестации, спортни спектакли и партийни величия СНИМКИ

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града

Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в празниците в града под тепетата преди десетилетия.

Най-любим и чакан от пловдивчани беше 24 май.  Всяка година на този ден преди 1989 г. целият град ехтеше от химна на Стоян Михайловски "Върви, народе възродени", изпълнен от десетки училищни оркестри. С песен на уста, под вдъхновяващите звуци пловдивските ученици и студенти дефилираха през Централния площад. Ленти "Отличник" красяха гърдите на най-знаещите, които крачеха в първите редици. Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Снимки от Иван Коджабашев 

 


За всеки празник на буквите първият секретар на ОК на БКП Иван Панев се срещаше с младите таланти на Пловдив. Отличниците от десетки училища от града получаваха подаръци от първия секретар на партията.

23 май 1973

 

Пловдивски ученички с традиционните черни престилки с бели якички - носталгичен спомен от соца. Девойките недоволстваха срещу еднотипните задължителни униформи, които всъщност им придаваха вид на стройни фиданки.   

Май 1978

 


Цветя за любимата класна в училище "Христо Г. Данов", едно от най-реномираните в Пловдив. Там преди 1989 г. беше експериментирана иновативната Сендовска система на обучение. Символът "червена връзка" беше задължителен атрибут за учениците от средния курс, знак за принадлежността им към някогашната Димитровска организация "Септемврийче".

Май 1984

 

Всяка празнична манифестация преди 1989 г., включително тази за 24 май,  завършваше с атрактивен мащабен спортен спектакъл. Участниците се подготвяха месеци наред, за да бъде перфектно изпълнение и синхронът на композицията 

24 май 1971 Най-хубавият празник в Пловдив - манифестация на ученици в Деня на буквите 

Май 1969

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 8 оценки
3.4/5 от 8 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?