Следвайте ни

Когато бяхме абитуриенти: Известните пловдивчани си спомнят обратното броене

viber icon

Макар и поставени в извънредни условия заради пандемията, обратното броене от 12 до 1 е все така любимо на днешните абитуриенти. Вероятно се асоциира със старт на ракета, която излита към свободата. Порасналите деца повече няма да спазват правилата на училищния живот, няма да имат бележници, да правят класни, да ходят с униформи.  

Това, което обаче не знаят, е, че всъщност тези години ще останат най-свободните в живота им. С това са наясно възрастните, чийто абитуриентски бал отдавна е отминал. Те отдавна са прозрели, че дните в училище са били най-безгрижните, когато винаги са имали време за приятелите. И че завършването е толкова мило, защото е само веднъж.

Затова и известните личности на Пловдив се връщат с удоволствие към спомените от абитуриентския си бал. Някои са празнували преди половин век, други са завършили в не толкова далечното минало. Но всички са скътали момента на завършването много близо до сърцето си. Защото им напомня за надеждата, с която са тръгнали, за убедеността, че ще успеят, за вярата, че ще срещнат само добри хора по пътя си и ще открият голямата любов. 

Здравко Димитров е посрещнал изгрева на зрелия си живот на върха на Бунарджика през 1981 г. В онова време почти всички абитуриенти се качваха на „Альоша” след бала в ресторант. Тогава Зико дори не си представял, че след години ще стане кмет на район „Западен”, областен управител и кмет на Пловдив.

Заедно с випускниците на Спортното училище „Васил Левски” купонясвали в „Тримонциум”. „При нас беше много по-различно. Нямаше скъпи тоалети, луксозни коли, украсени с балони, отделно - посрещане  и почерпка за роднини. На 21 май от училището ни качиха в един рейс и ни закараха в ресторанта. Танцувахме цяла вечер. Много хубаво беше. На 22-и имах рожден ден, а след това казарма”, разказва за златните младежки години градоначалникът, който и досега поддържа приятелски връзки със съученици и преподаватели.

Със смях допълва, че и девойка на бала нямал, защото от спорт и учене не му е оставало време. Спомня си, че за бала са му ушили костюм с цвят сахара. Трудно можел да си избере официална дреха от конфекцията при ръст 1,95 метра и 86 кг. тегло. „Всички бяхме с равни възможности, така че и костюмите ни бяха еднакви”, отбелязва кметът.  В "Тримона" наблягали на танци, без  никакъв алкохол.

„Всичките бяхме спортисти, ходихме по лагери, много време отделяхме за тренировки. А и аз не пушех, не слагах в уста и капка алкохол. Хранехме се в един стол, а една година, като започнах 5-и клас в Спортното, живеех в общежитието, което беше задължително. Държаха ни строго. Ценяхме учителите, треньорите и родителите. Това пожелавам и на днешните абитуриенти, защото техните родители и преподаватели им желаят най-доброто”, напътства  Здравко Димитров.

Всичките бяхме спортисти, спомня си времето на бала Здравко Димитров

Класът на Дани Каназирева, управител на Пловдивска област, е празнувал абитуриентския си бал в ресторанта на хотел „Санкт Петербург” в една зала с випуска на Духовната семинария.

Дани Каназирева /вляво/ със своя съученичка на бала им

„В нашия клас нямаше нито едно момче, а семинаристите бяха само момчета. Балът беше прекрасен - всички се веселяхме от душа”, разказва Каназирева.

Бъдещата студентка по право в ПУ „Паисий Хилендарски”, а по-късно адвокат, общински съветник, учредител и лидер на партия „Съюз за Пловдив” и сега губернатор, е била на бала с бяла семпла изчистена рокля малко над коляното. Русокосата красавица на випуск 1997-а в  паралелката с английски и немски език в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" изглежда на снимката като елегантно и крехко  момиче. Запазила си е стройната фигура и до днес. „Тогава бях отслабнала до 39 килограма от денонощното учене, защото исках да кандидатствам в университета", спомня си Каназирева.  

В тежката криза, в която по онова време беше страната, изобщо не ѝ  минало през ума да иска от  родителите да влизат в излишни разходи за скъпи дрехи. А и семейството е живеело скромно. 

След няколко  години и синът ѝ Теодор ще бъде абитуриент. Момчето е завършило с отличие същата Хуманитарна гимназия и сега учи в ЕГ „Пловдив”.

Александър Държиков свирил с китара на Бунарджика

На зазоряване, след абитуриентския бал в ресторант „Марица” Александър Държиков прескочил до вкъщи, за да си вземе китарата и заедно със съучениците се качили на Бунарджика. Тогава баловете продължавали до 5 часа сутринта, а не както е сега - само до полунощ.

И до днес бившият заместник-кмет, а от миналата есен - председател на Общинския съвет, свири на китара, щом се съберат със съпругата и  приятелите да се забавляват. Балът на техния клас, завършил Техникума по машиностроене, бил много весел и този ден - 24 май 1976 г. Държиков е запомнил за цял живот.

„Много държахме да спортуваме и от нашия техникум излязоха доста спортисти - Петър Зехтински, Гаръбски, Курбанов, при нас е учил и треньорът на Габриела Петрова. Участвахме и печелихме  дори и републикански първенства”, връща лентата назад Държиков.

 В техния клас били  предимно момчета, с най-много 4-5 девойки и в ресторанта са ги събрали заедно с випуска от Техникума по обществено хранене, където пък бяха само момичета. На Бунарджика се качваха абитуриенти от целия град. Купонът е продължил и след като са посрещнали изгрева, при един от съучениците.

Съветник № 1 разказва, че за бала са им разрешили да си пуснат по-дълги коси. Дотогава  ги дебнели да са късо подстригани. Дори мерили косите с линийка, ако са позволили да има два сантиметра в повече, играела ножицата. Нямало я днешната мода за скъпи костюми и рокли. „Важното беше да е весело”, казва Александър Държиков. Дълги години е пазел блузата, на която на бала са се подписвали съучениците. Такава е била традицията.

ВАЛЯ ЙЕРЕМИЕВА

Ивана с буен кавалер на бала

Ивана с петролено зелената рокля

Кралицата на попфолка Ивана няма как да забрави абитуриентската си вечер. Всяка година през май пее на балове, които я връщат във времето, когато и тя е чула последния училищен звънец.

„За Айтос, в който съм родена, абитуриентските балове бяха истински празник. Минаваше се през целия град, за да те огледат от всички страни, да коментират тоалета ти, да преценят дали кавалерът ти е с авторитет. Голям цирк беше“, спомня си певицата.

В онези години нямало скъпи коли и всичко се въртяло около тоалета. Дори фризурите и гримът нямали значението, което младите им придават сега. Баловете не били тип „сватба“, а се изразявали в кратка почерпка у дома с роднините.

„Купихме роклята в последния момент. Нямаше голям избор. А и попфолкът не съществуваше - нямаше откъде момичетата да копират модели“, смее се Ивана. Тогава тя блеснала в петроленозелена рокля с миди дължина. Не ѝ била съвсем по мярка, а и подплънките  идвали възшироки.

Прическата пък била на косъм от провал. "Подстригах се и се накъдрих, но не постигнах търсения ефект. Приличах по-скоро на леля ми от 20-те години, отколкото на модна икона", шегува се певицата.

Класът се събрал в „Аетос“ - най-реномирания ресторант в града. Всички елитни гимназии празнували там. Ивана, която завършила ЕСПУ „Христо Ботев“, била сред най-популярните девойки в училище, комсомолски секретар на класа. Колкото тя била скромна и примерна, толкова буен бил кавалерът „Беше от "лошите" момчета, лидер в училище“, разказва попфолк дивата.

Диляна Попова като Пепеляшка се прибрала боса от купона

Известната българска актриса  Диляна Попова била като Пепеляшка на бала си.

"От времето, когато нямаше селфита, нямаше лайкове и всичко ни харесваше... Снимахме се с апаратчета и вероятно след тази снимка съм дала моето на майка ми да го пази, защото тогава се забавлявахме без залепен за ръката телефон. Тук съм с мама, тате и моя кавалер Финчи, когото срещнах в Техникума по облекло и е един от най-добрите ми приятели и до днес... Спазих и традицията на Пепеляшка - розова рокля и прибиране боса", разказва Попова.

Бойко Борисов отишъл с москвич на бала си

Премиерът Бойко Борисов бил един от най-атрактивните абитуриенти на 78-о СОУ в Банкя, което е завършил с отличен. Веселял се на бала през май 1977 година с елегантен черен костюм, купен от ЦУМ. Абитуриентската вечер на випуска била в парк-хотел „Москва“. На купона бъдещият премиер отишъл с москвича на баща си, а негова дама била съученичката му Елена Ранкова.

Луиза Григорова: Простихме се с училище с лудо парти

Луиза Григорова щуреела в дискотеката на абитуриентската си вечер. 

Актрисата, която е бременна и очаква първата си рожба, сподели кадър от абитуриентската си вечер. 

"Да! Това съм аз, преди точно 11 години, на моя бал и тъй като това е много дългоочаквана и бленувана вечер за повечето ученици", пише тя към снимката.

И разказва как точно са купонясвали.

"Моят бал мина без клаксони и вдигане на шум, старах се да бъда изключително елегантна и обрана не само като визия, но и като поведение. Разбира се, след официалната част и ресторанта, в дискотеката се разви лудо парти  и е факт, че е една от малкото вечери в живота ми, които съм запомнила", завършва Луиза.

Смиляна Захариева играла хоро в Широка лъка

Спомените ми от гимназиалните години в Широка лъка са ми най-мили, казва певицата Смиляна Захариева. Тя влезе в рекордите на Гинес за най-мощен глас на планетата. Заедно със съучениците си, които били като едно голямо семейство, всяка година на 24 май обикаляли селото през нощта и правили серенада на преподавателите си.

В абитуриентския ден те събудили малките класове със здравец и песен.

„Цялото общежитие ехтеше от прощалната песен „Дойде време да се разделим“. Все още като я запея, усещам емоционални тръпки от вълнуващия спомен. Дори и след 30 години ароматът на здравец ме отвежда там“, разказва певицата.

Рано сутрин поемали към центъра на селото, където е монтирана уредба за инструментите с тонколони. Цялото училище играело хоро. В школото випуските се нареждали по стълбите и оформяли шпалир. Всеки абитуриент бил аплодиран от преподаватели и съученици. Самото вечерно изпращане отново се състояло на центъра, където по-малките ученици свирили. И така, с официални рокли и костюми, с изискани обувки или на високи токчета, виели хоро.

ПАУЛИНА ГЕГОВА

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:25

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 9
коки

коки

27.06.2020 | 14:39

С всеки следващ набор виждаме все повече д.е.б.и.л.и,които броят до 12!

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?