Изложбата на "Марица" разказва: Знахари лекували пловдивчани, ваксинирали ги против бяс

Оризищата “дарявали” населението с малария, река Марица била причина за постоянните тифусни епидемии

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. 

Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. 

Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. 

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

Благодарим Ви, медици!

Сведенията за първите медици в Пловдив са твърде малко. Едва към средата на XIХ век в града под тепетата се появяват лекари, получили образованието си в Европа. С други думи, болните под тепетата трябвало да разчитат на стародавните традиции, на знахарите и други народни лечители. Като се има предвид нивото на тогавашната медицина, тези лечители вършели чудеса, като ваксинирали успешно срещу вариола и бяс. Често се разчитало на бръснарите, които пускали кръв, вадели зъби и извършвали други процедури.

Това е твърде слаба защита срещу многобройните болести, които спохождали пловдивчани. Оризищата “дарявали” населението с малария, река Марица била причина за постоянните тифусни епидемии. Защото Пловдив се снабдявал с питейна вода от реката. 

Разносвачите на вода пълнели своите кожени мехове от Марица, хвърляли вътре малко стипца, за да се утаи водата. Според тогавашната медицина утаената вода вече се смятала за пречистена.

 Продавач на вода сп. “Нива” - С. Петербург, 5 октомври 1885 г. 

 Пловдивски бръснари сп. “Светлина”, кн. 5 от 1895 г., с. 72.

автор: Владимир Балчев

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?