Следвайте ни

Изложбата на "Марица" разказва: Пловдив се сдобил с Държавна болница след Съединението СНИМКИ

viber icon

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. 

Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. 

Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. 

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

Благодарим Ви, медици!

 Руският червен кръст оставил на дружество “Св. Пантелеймон” обзаведените помещения  и всички санитарни материали

Санитарното състояние на Пловдив след Освобождението било много лошо. Заради това създаването на градско лечебно заведение било неотложно. С тази задача се нагърбило благотворителното дружество “Св. Пантелеймон” през 1879 г. При напускането на Пловдив представителите на Руския червен кръст оставили на дружество “Св. Пантелеймон” както обзаведените помещения, така и всички санитарни материали и инструменти. Като централна в Източна Румелия, болницата получила името Областна болница “Св. Пантелеймон”. 

Кръстовището на булевард „В. Е. Априлов· с днешната улица "Любен Каравелов" при сградите в южната част на Държавната болница, 1961 г. Държавен архив - Пловдив

През 1882 г. започнало изграждането на ново масивно здание, което било завършено в края на 1885 г. През 1888 г. държавата поела издръжката на болницата и тя получила името Държавна болница.

Акт за приемане на новопостроената сграда на болницата, 1885 г.

Доктор Христо Аджаров - управител на болницата (1927-1928)

Доктор Панайот Костов

Доктор Анастасия Головина, първата жена лекар в Пловдив

Доктор Сотир Антониади

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?