Изложбата на "Марица" разказва: Пловдив иска университет през 1884-та, сбъдва мечтата си през 1945-а

Наричат медицината сестра на философията, изкуството, науката и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. 

Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. 

 Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. 

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медиа” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

Благодарим Ви, медици!

Първата медицинска лекция изнася в кино “Балкан” пред 500 души анатомът д-р Димитър Станишев

Още през далечната 1884 г. пловдивчани мечтаят градът им да стане университетски център. Тогава е взето решение за откриване на висше училище. Дори е определена датата на откриването му - 1 октомври 1885 г. Съединението и Сръбско-българската война провалят замисъла. След 1910 г. на няколко пъти е поставян въпросът за създаване на висше учебно заведение в Пловдив, но до конкретни решения не се стига.

В сградата на Търговската гимназия се настанява ректоратът на новосъздадения Пловдивски университет заедно с Медицинския факултет и институтите към него, както и кабинетите по физика и химия

Чудото става през 1945 г., когато с Указ № 180 от 4 август мечтата става действителност. Тържественото откриване на университета е на 9 декември 1945 г.

Университетът е с два факултета - Медицински и Аграрно-лесовъден, които през 1950 г. се разделят и продължават развитието си като самостоятелни учебни заведения. 

През 1973 г. на стоматолозите е предоставена сградата на бившия тютюнев склад на Магърдич Томасян. Там през 1974 г. е създаден Стоматологичният факултет

Първата медицинска лекция е в претъпкания салон на кино “Балкан”. Пред почти 500 души чете първата си лекция анатомът д-р Димитър Станишев.

автор: Владимир Балчев

Поглед към някои от знаковите сгради на Висшия медицински институт, 1958 г.

Първият ректор на Пловдивския университет академик Георги Янков

Ярка фигура в началния период от формирането на Пловдивския университет е проф. Богоя Юруков, създател на няколко от катедрите на Медицинския факултет

Професор Елисей Янев - от 1950 г. първият ректор на Висшия медицински институт “Ив. П. Павлов

Практически занятия на чуждестранни студенти, 1964 г.

 Катедрата по детски болести, професор Иван Вапцаров

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?