Изложбата на "Марица": Първото училище за милосърдни сестри - под Джендем тепе

Благодарим Ви, медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуство, наука и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика.  

Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България.   

Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медия” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани.  

 

Училището за милосърдни сестри "Мария Луиза" е първото учебно заведение в подножието на Джендем тепе, преди на това място да се настани Медицинският факултет на създадения през 1945 г. Пловдивски университет. Училището е основано, за да компенсира нуждата от медицински кадри.

Приемани са жени на възраст от 18 до 30 години от цяла Южна България. Програмата е била съставена така, че завършилите училището имали възможност да постъпят веднага в здравни учреждения, съвещателни станции. През годините училището постоянно сменя името си. От 1997 г е Медицински колеж към Медицински университет - Пловдив.

Випуск на завършилите милосърдни сестри, 1943-1944 г.

Облагородяване двора на училището, 1942 г.

Столовата на училището за милосърдни сестри, 1942-1944 г.

B Общежитието на училището за милосърдни сестри, 1942-1944 г.

Темата за милосърдието е залегнала в името на МБАЛ “Света Каридад”. То идва от легендата за двама братя - Родриго и Хуан де Ойос, и едно малко момче - Хуан Морено, тръгнали да търсят сол по време на буря. Бурята била толкова страшна, че те започнали да се молят на всички светии да оцелеят. Изведнъж морето утихнало и те видели до лодката им да плава статуя на Дева Мария, която в дясната ръка държала своето дете, а в лявата - златен кръст. В основата на статуята стоял надпис “Yo soy la Virgen de la Caridad” - Аз съм Девата на Милосърдието. Въпреки скорошната буря, нито фигурата, нито дрeхите на Девата били мокри. Затова и мисията на МБАЛ “Света Каридад” е да предостави безкомпромисно качество на медицинските услуги и да се грижи с много внимание за всеки отделен пациент.

Автор: Владимир Балчев

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?