Изложбата на "Марица": Околийска болница със 75 легла правят в Ефория “Зограф”

Благодарим, Ви медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуство, наука и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика.

Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България.  Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медия” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град.  Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани.  

Днес УМБАЛ “Пловдив” разполага с 1000 души персонал, а през последните години са лекувани 30 000 пациенти

Днешната „Многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив” АД е създадена през юли 1952 г. като Околийска болница. Новото здравно заведение е настанено в сградата на Ефория “Зограф”. Формират се Вътрешно отделение със завеждащ д-р Иван Цончев, Хирургическо отделение със завеждащ д-р Стефан Стайчев, Рентгеново отделение със завеждащ д-р Христо Пеев и Детско отделение. Първоначално болницата е със 75 легла, които през 1957 г. нарастват до 150. От 1959 г. здравното заведение се развива като Окръжна болница и диагностично-лечебен и методически център. През следващите години болницата разширява дейността си.

Първата сграда на болницата е изградена през 1934-1935 г. върху мястото на старата постройка Хюнкяр хамам, в която от 1879-а до 6 септември 1885 г. заседавало Областното събрание на Източна Румелия. ”Le monde ilustre·, бр. 1190, 17 януари 1880, с. 41.

 

От 24.08.2000 г. лечебното заведение функционира като акционерно дружество - “Многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив” АД. С Решение № 585 от 18 юли 2016 г. на МС болницата е определена за университетска и носи името “Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив” АД.

Тя е водеща болница в област Пловдив и страната и разполага с 589 легла и над 1000 души персонал, като последните години средният годишен брой на болните, които са преминали и са лекувани, надхвърля 30 000.

В цялостната дейност на лечебното заведение се отстояват основните изисквания за подобряване на  диагностиката и лечението на болните. Със своя професионализъм служителите на болницата с достойнство и удовлетворение отговорят на изискванията и превратностите на времето и задоволяват потребностите от медицинска помощ на населението.

В годините на своето развитие УМБАЛ “Пловдив” се утвърждава като лечебно заведение, обезпечено със съвременна медицинска техника и апаратура, като последно поколение компютърен томограф, нов клас ангиограф. Напълно обновена с модерна, съвременна апаратура е и Клиниката по урология, което допринася за подобряване качеството на диагностика и лечение на пациентите.

Мисията на болницата е да повишава качеството на живот на хората с различни заболявания, а чрез това и на техните близки, като лекува или облекчава основните и свързаните с тях заболявания.

автор: Владимир Балчев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?