Изложбата на "Марица": Мисионери от Европа спасяват Пловдив в епидемиите

Пет чуждестранни мисии на Червения кръст идват в града под тепетата в началото на Балканската война

Благодарим ви, медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуство, наука и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България. Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медия” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град. Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани.

 

През 1912 г. в Пловдив откриват свои болници пет чуждестранни санитарни мисии на Червения кръст. Поводът е обявяването на Балканската война. Първи пристигат хирурзите Ребрийан и Пол Гуриу, които се настаняват с екипа си в сградата на Френския мъжки колеж “Св. Августин”. Това става на 17 октомври 1912 г. - само 12 дни след началото на войната.

B Френският лекар Ребрийан оперира ранен войник в колежа “Св. Августин” - Пловдив, 1912 г.

По-късно се уреждат две руски болници - чешка и белгийска. Едната от двете руски болници се установява в училището “Григорий Маразли” (сегашното училище “Гео Милев”), а другата - в сградата на Военния клуб. 

Руска санитарна мисия в училището “Григорий Маразли”, 1912 г.

По време на Първата световна война във Френския мъжки колеж е устроена германска военна болница. Ранени войници са настанени и в други учебни сгради.

Пощенска картичка, предназначена за немската болница, 1916 г.

След края на войната свое лечебно заведение отваря и окупационният корпус.

 

 Доктор Пол Гуриу от френската болница в Пловдив, 1912 г.

Посещението на царица Елеонора в Немската военна санитарна мисия - Пловдив, 16 април 1916 г.

Посрещането на ранени български войници във Френския колеж “Св. Августин” - Пловдив, превърнат на болница през Балканската война, 1912 г. Държавен архив - Пловдив

Сградата на Военния клуб в Пловдив, превърната в болница на руска санитарна мисия, 1912 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
daas

daas

09.11.2020 | 07:15

Последният ми месец за заплата стана за 11000 долара ... Всичко, което направих, стана онлайн работа от уют вкъщи за 3-4 часа / ден, която бях дадена от тази организация, която открих по интернет и че ми платиха за нея 95 долара на всеки час ... опитайте сами===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?