46
Следвайте ни

Изложбата на "Марица": Как равнината на седемте хълма се превръща в град ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис и промишлени постройки.

Експозицията от поредицата "Пловдив през годините" може да видите на Римския стадион.

В римско време благоустрояват улиците и прокарват първото водоснабдяване

Пловдив лежи върху културни пластове, които са трупани почти 8000 години. Техните структури могат да се видят и днес в античните улици, в линиите на Римския стадион, в пилоните на Акведукта. Също така в старите крепостни стени, върху които са стъпили красивите възрожденски къщи на Старинен Пловдив.

Траките първи населили „равнината със седемте хълма“. Археолозите откриват първите форми на живот - селищни могили от VI хилядолетие пр. н. е. Това са земнонасипни платформи, на които са изградени първите къщи/колиби, направени от колове (дървена арматура) и измазани с кал/глина. Те оформят динамична пространствена композиция, с център крепостта на Небеттепе.

В 342 г. пр.н.е. Филип II Македонски превзема Евмолпия. Той предприема строителството на първите крепостни стени, превръщайки акропола в акрополис, т.е. „високия град“.

След него Рим „идва“ в провинция Тракия с утвърден и прилаган повсеместно универсален урбанистично-архитектурен модел на град. Структурата на града е рационална - ортогонална (правоъгълна), организирана спрямо две главни улици. Там, където те се пресичат под прав ъгъл, е Форумът - центърът, около който се организира публичният живот, с религиозни и светски сгради, търговия, образование, култура - театър, спорт - стадион, развлечение - амфитеатър. В римско време благоустрояват улиците и прокарват първото водоснабдяване - акведукт, канализация. Тримонциум е изграден в пълнотата на този класически модел. Неслучайно Лукиан го нарича „най-големият и най-красивият от всички градове на Тракия“!

Възстановка на първите праисторически селища може да се види в залите на Археологическия музей в Пловдив.

Филип II Македонски превзема града и го нарича на свое име - Филипополис (Ξιλιποπολις). По негово време Пловдив за първи път е наречен полис - град, в стила на гръцките полиси - акрополни крепости. Във времето, когато римляните управлявали света, оттук минавал древният път Виа Диагоналис, свързващ Рим и Константинопол - Запада и Изтока.

3D възстановка от Форума на Филипопол в книгата-албум "Филипополис“ на археолога Елена Кесякова и историка Димитър Райчев. Форумът представлява търговският, административен и религиозен център на древния Пловдив. Разположен на площ от 20 хектара, той е най-големият на територията на страната.

 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?