Изложбата на "Марица": Домът на благотворителността и народното здраве “Д. П. Кудоглу” обедини депутатите

Благодарим, Ви медици!

Наричат медицината сестра на философията, изкуство, наука и най-благородната професия. Но тя е много повече -  може би най-важната дейност, за да го има човечеството.  Днес то е изправено пред предизвикателството да превъзпита себе си, за да се справи с непозната досега пандемия. В този здравен, социален и икономически контекст насочваме внимание към тези, които са на първа линия - медиците. Медицината на 21. век е сложно организирана дейност - тя граничи с най-големите достижения на техниката и едновременно изисква дълбоки познания, натрупвани през годините. Тя е приоритет в работата на държавата, в която здравеопазването би трябвало да е основополагаща политика. Първите болници обаче не са построени от държавата. Изградиха ги хората с големи сърца, превърнали здравето на другите в своя съдба. Без да жалят сили и средства, създават лечебните заведения, отличили Пловдив като град с традиции в здравеопазването на Южна България.  Новата изложба от поредицата на ИК “Марица” и “Хермес Медия” -  “Пловдив през годините”,  е посветена на медицината, защото вярваме, че каузата си струва. В нея  разказваме кой построи болниците на Пловдив и емблематичните аптеки, превърнали се във важна част от живота на хилядолетния град.  Запазено място в изложбата имат и най-именитите пловдивски лекари, които през годините се грижиха за здравето на хиляди свои съграждани. 

 

Домът на благотворителността и народното здраве “Д. П. Кудоглу”

Един-единствен път в своята история българският парламент гласувал с пълно единодушие. Така през 1926 г. е приет законът за Дома на благотворителността и народното здраве. Дарението представлява масивна сграда на днешния централен площад, която трябвало да се превърне в център за борба с най-опасните болести, и на първо място с туберкулозата.

Цялото оборудване на дома и модерната техника доставил Кудоглу. Домът бил открит на 8 ноември 1927 г., Димитровден. Това било първото по рода си заведение на Балканите.

За 17 години в Дома на благотворителността били регистрирани над 420 000 прегледа, повечето от тях безплатни. Хиляди били спасени от “жълтата гостенка", около една десета от пловдивчани били засегнати от сифилис, “спомен” от африканските войници на френския окупационен корпус през 1918-1919 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?