Следвайте ни

Граф Игнатиев - генералът-дипломат

viber icon

Граф Николай Павлович Игнатиев е държавник, генерал от пехотата и дипломат, играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите при управлението на император Александър II. Роден е на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург в семейството на потомствен дворянин, близък на императорския двор. Ориентира се към военно поприще. Завършва Пажеския корпус и постъпва в Лейбгвардейския хусарски полк. Пренасочен е към дипломатическа служба през 1856 година. Кариерата му започва в Лондон като военен аташе. На Парижкия конгрес на Великите сили след Кримската война участва активно в преговорите за корекция на руската граница по река Дунав. През 1858 г. е изпратен с малък ескорт на опасна мисия в Хива и Бухара, Узбекистан.

Следващото му дипломатическо пътуване е в Далечния изток като посланик в двора на китайския император. Активно се възползва от страховете на китайското правителство от успехите на Англо-френската експедиция от 1860 г. и изгарянето на Летния дворец. Подписва от името на Русия Пекинската конвенция. С нея Русия получава не само левия бряг на река Амур - първоначалната цел на неговата мисия, но също и земите между река Усури и Тихия океан. Така се ражда град Владивосток.

Граф Игнатиев работи за освобождението на България от османска власт, включително и тайно. Получава титлата граф през 1877 г. и е повишен в звание генерал-адютант. Става генерал от пехотата и активно участва в сключването на Санстефанския договор между Русия и Османската империя на 19 февруари (3 март) 1878-а. Той се оказва неизпълним заради сключеното преди това тайно Райхщадско споразумение между Русия и Австро-Унгария. Малко по-късно руското външно министерство го обвинява, че е превишил правомощията си при сключването на Санстефанския договор, и е отстранен от активна служба.
Неговият по-малък син Николай Николаевич Игнатиев (1872 - 1962) се заселва в България след Октомврийската революция и живее в София до смъртта си. Правнук на Н. П. Игнатиев е Майкъл Игнатиев, лидер на Либералната партия на Канада до май 2011 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?