Следвайте ни

Граф Игнатиев - генералът-дипломат

viber icon

Граф Николай Павлович Игнатиев е държавник, генерал от пехотата и дипломат, играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите при управлението на император Александър II. Роден е на 29 януари 1832 г. в Санкт Петербург в семейството на потомствен дворянин, близък на императорския двор. Ориентира се към военно поприще. Завършва Пажеския корпус и постъпва в Лейбгвардейския хусарски полк. Пренасочен е към дипломатическа служба през 1856 година. Кариерата му започва в Лондон като военен аташе. На Парижкия конгрес на Великите сили след Кримската война участва активно в преговорите за корекция на руската граница по река Дунав. През 1858 г. е изпратен с малък ескорт на опасна мисия в Хива и Бухара, Узбекистан.

Следващото му дипломатическо пътуване е в Далечния изток като посланик в двора на китайския император. Активно се възползва от страховете на китайското правителство от успехите на Англо-френската експедиция от 1860 г. и изгарянето на Летния дворец. Подписва от името на Русия Пекинската конвенция. С нея Русия получава не само левия бряг на река Амур - първоначалната цел на неговата мисия, но също и земите между река Усури и Тихия океан. Така се ражда град Владивосток.

Граф Игнатиев работи за освобождението на България от османска власт, включително и тайно. Получава титлата граф през 1877 г. и е повишен в звание генерал-адютант. Става генерал от пехотата и активно участва в сключването на Санстефанския договор между Русия и Османската империя на 19 февруари (3 март) 1878-а. Той се оказва неизпълним заради сключеното преди това тайно Райхщадско споразумение между Русия и Австро-Унгария. Малко по-късно руското външно министерство го обвинява, че е превишил правомощията си при сключването на Санстефанския договор, и е отстранен от активна служба.
Неговият по-малък син Николай Николаевич Игнатиев (1872 - 1962) се заселва в България след Октомврийската революция и живее в София до смъртта си. Правнук на Н. П. Игнатиев е Майкъл Игнатиев, лидер на Либералната партия на Канада до май 2011 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?