Следвайте ни

Готите отвеждат в плен 100 000 души от Филипопол

viber icon

Поразителна е историята на голямата катастрофа от 251 г., когато Филипопол е унищожен почти напълно. Първоначално готите на Книва обсаждат града неуспешно. Оттеглят се и успяват да го превземат при втора обсада.

Николай Шаранков отбелязва, че преди няколко години бе открит ръкопис, в който се описва проникването на готите. Когато се оттеглят, местното население се успокоява. Нашествениците  знаят, че има място в крепостната стена, където тя минава покрай стадиона. Там стената е по-ниска, защото има хълмове от двете <210> страни, а и стражите не са особено бдителни.

Няколко човека със стълби през нощта се изкачват по стената, влизат в града, избиват стражите и отварят портата. По това време във Филипопол е и управителят на провинция Тракия Юлий Приск, който е близък с убития римски император Филип Араб. Той му е роднина, може би дори брат.

И Приск е оставен на мястото, тъй като има много проблеми в империята и новият император Траян Деций не иска да се занимава с назначаването на провинциални управители. Приск явно не харесва Траян Деций, който е убил неговия роднина, а и не е сигурен за положението си. Затова решава да се обяви за император с помощта на готите.

Позволява им да унищожат Филипопол. 100 хил. души били отведени в плен от готите. Вероятно е сред тях да са и последователите на Дионис, които после са били освободени срещу откуп.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

До Билбо Бегинс

09.08.2019 | 11:40

Вместо да четеш фентъзита, като "Властелинът на пръстените" вземи попрочети нещо от науката история, та да не си останеш прост. Пловдив е разсипван на два пъти през около 100 години. Веднъж от готите на Книва, и втори път от хуните на Атила, като винаги има разрушения, опожаряване, както и масови убийства и заробване на оцелелите, знатните за откуп в злато, а младите жени сети се сам, защо. Може и да не са 100 000, но всеки от който могат да имат полза е тръгнал с вързани ръце.

Отговори
1 0

Траверс

03.08.2019 | 19:36

И как с влак или самолет.То едва ли е имало толкова жители всичко.

Отговори
1 0

Билбо бегинс

23.07.2019 | 20:27

Тези драскачи, чуват ли се???? Изобщо математика, история, логика учили ли са Някога??? Чувате ли се 100 000 хил души????? Те сега се не могат оправят с 10 000 мигранра, а тогава, про толкова "гъсто" насеюелен Филипопол.....

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?