Следвайте ни

Готите отвеждат в плен 100 000 души от Филипопол

Поразителна е историята на голямата катастрофа от 251 г., когато Филипопол е унищожен почти напълно. Първоначално готите на Книва обсаждат града неуспешно. Оттеглят се и успяват да го превземат при втора обсада.

Николай Шаранков отбелязва, че преди няколко години бе открит ръкопис, в който се описва проникването на готите. Когато се оттеглят, местното население се успокоява. Нашествениците  знаят, че има място в крепостната стена, където тя минава покрай стадиона. Там стената е по-ниска, защото има хълмове от двете <210> страни, а и стражите не са особено бдителни.

Няколко човека със стълби през нощта се изкачват по стената, влизат в града, избиват стражите и отварят портата. По това време във Филипопол е и управителят на провинция Тракия Юлий Приск, който е близък с убития римски император Филип Араб. Той му е роднина, може би дори брат.

И Приск е оставен на мястото, тъй като има много проблеми в империята и новият император Траян Деций не иска да се занимава с назначаването на провинциални управители. Приск явно не харесва Траян Деций, който е убил неговия роднина, а и не е сигурен за положението си. Затова решава да се обяви за император с помощта на готите.

Позволява им да унищожат Филипопол. 100 хил. души били отведени в плен от готите. Вероятно е сред тях да са и последователите на Дионис, които после са били освободени срещу откуп.

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?