Следвайте ни

Големите дарители оживяха в Цар-Симеоновата градина

Новата изложба от кампания на "Марица" и "Хермес медия" "Пловдив през годините" е посветена на благотворителността

viber icon

Десетки водещи пловдивски политици, бизнесмени, журналисти и общественици дойдоха вчера на откриването на изложбата „Дарителите“ на вестник „Марица“ и „Хермес медия“. Експозицията, посветена на най-големите филантропи от миналото, е част от културната кампания „Пловдив през годините“. Тя е реализирана със съдействието на изтъкнатия изследовател Димитър (Мимо) Райчев. След коктейла в културен център „Тракарт" гостите разгледаха 20-те пана с уникални старинни фотографии в Цар-Симеоновата градина. Пловдивчани ще могат да им се наслаждават през следващия месец.

Поздравления на екипа поднесоха зам.-кметът по културата Александър Държиков, новият стар кмет на район „Тракия“ Костадин Димитров, президентът на „Хелиос Метал Център“ Кирил Василев, Сашка Манджукова и Кремена Георгиева от „Монди“, писателят Николай Илчевски, художникът Жорж Трак, експертът по културен туризъм Виделина Гандева и други.

„Културните събития от кампанията „Пловдив през годините“ се превърнаха в традиция и спечелиха достойно място в обществения живот на града“, заяви директорът маркетинг и реклама Росана Пашова. Тя посочи, че изложбата се провежда за седми път. Предишните бяха посветени на старите пловдивски вестници и печатни издания, на природните красоти феномени, на емблематичните сгради, за чието минало пловдивчани знаят твърде малко.

„Новата ни изложба е обърната повече към личността. Към онези важни и значими пловдивски фигури, които са останали в паметта и с една по-специфична черта от своята дейност - дарителството“, подчерта Пашова.

В експозицията се разказва за известни пловдивчани и хора от региона, които са оставили следа в историята не само със своя напредък, лични и стопански постижения, но и най-вече с дарителската си дейност.

„Това са хора, които са дали от своето в името на общото, без да очакват облаги от това. Те са много различни - едни са духовници и просветители, които освен своята книжовна и просветна дейност са се занимавали и с благотворителните дела. Други са търговци и банкери“, каза Росана Пашова.

"Пловдив, който всички много обичаме, е уникален не само със старините и своите забележителности, а и с хората, живели тук преди нас. 

В тази изложба решихме да отдадем чест на най-достойните сред тях - дарителите. Всъщност между будителите, които чествахме съвсем наскоро, и дарителите няма ясна граница. Това са една и съща група големи българи, обединени от четири думи  - просветеност, енергичност, родолюбие и щедрост", заяви главният редактор на "Марица" Руси Чернев.

„Искам да поздравя „Марица“ и „Хермес медия“ за упорството, с което работят за опазването на културното наследство и съхраняването на паметта. Те работят с пламък, който не угасва“, заяви директорът на дирекция „Култура“ към Общината Нина Димовска.

Изложбата разкрива интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век.

Представени са и делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

Във фотографските пана нагледно са показани щедрите дарения, извършени от народни будители и държавници като Иван  Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов и други. Наред са представени и големите индустриалци и търговци, които развиват мащабна социална дейност като Кудоглу, братята Христо и Евлоги Георгиеви, Стефан Обрейков и други.

През следващите 3 месеца на страниците на вестник „Марица“ и на сайта www.marica.bg ще можете да прочетете повече за най-големите благодетели под тепетата.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?