Германци ни предлагали лифт между тепетата срещу "Фолксваген" 

Идеята за направата на лифт, който да свързва тепетата на Пловдив не е нова. Първото подобно предложение е от Германия и идва в края на 30-те години на миналия век. Това разказа преди години легендарният автомобилен състезател Димитър Камбуров по повод на публикацията на “Марица” “Бляновете на властта - от НДК на Марково тепе до Триумфална арка”.

Тогава германците са предложили да построят въздушна линия, или така наречения „лифт“, като по този начин свържат тепетата. Щели да направят всичко това без пари, а в замяна поискали България да стане представител на “Фолксваген”. Проектът обаче си остава на ниво идея.

Арх. Димитър Балджиев

През годините имаше всякакви хрумки за лифтове и за какво ли не. За една тяхна алтернатива разказа арх. Димитър Балджиев. „Лифтовете нарушават парка ​- ще има сеч! Ще унищожат в някаква степен природното богатство. Има и други технологии, например  фуникулярите“, припомни той.

Това са влакчета, които се движат по стръмен наклон. Има ги в Париж в Монмартър, в Порто в Португалия, в Швейцария и Австрия са много популярни. Има и у нас - в Цари Мали град до Дупница. При тях не е важно да се качиш до най-големия връх, а до някое знаково място. Така парковата среда се запазва.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Левски

Левски

30.04.2021 | 10:59

ГЕРБ може само да иска комисионни и да краде, нищо , че цената е благото на целия народ! Докога ще търпиш, Народе????

Отговори
9 2
Глория Механджиева

Глория Механджиева

26.04.2021 | 17:15

Никога не е късно в Пловдив да се изгради лифт свързващ тепетата. Така най красивия български град ще стане още по красив и привлекателен.

Отговори
9 6
Дейзи Ричардсън

Дейзи Ричардсън

26.04.2021 | 17:08

Ако корумпирания диктатор агент Буда беше построил метро от Кремиковци през ж.к. Левски до летище София, автомобилния гигант фолц фаген нямаше да се отказва от България за построяване на завод. Но диктатора предпочете да прахоса милиарди за изтребители който не съществуват. Освен това подари българските военни бази на САЩ. Така с големи комисионни напълни чекмеджето си с валута и злато. Така България стана спонсор на американската икономика. Но тиквата трябва да бъде осъден за шпионаж.

Отговори
7 10
Анита Венкова

Анита Венкова

26.04.2021 | 16:49

И преди и сега българските политици са корумпирани. Доказателство за това са действията им срещу инвеститорите: Рреди няколко години провалиха сделка с голям китайски инвеститор, който искаше да построй курортен град до Елин Пелин, наречен българския Лас Вегас. След това Английко китайски инвеститор искаше да вземе на концесия летище София; Като ще инвестира в изграждането на нови терминали. Освен това безплатно щяха да построят за две години до летището нов Национален закрит футболен стадион. Но политиците са алчни за по високи комисионни и провалиха сделката.

Отговори
7 7
космисиони

космисиони

26.04.2021 | 15:01

чудя се има ли природа в Париж , в Порто в Швейцария , за да има такива влакчета. НЕ, НЕ там няма природа само в България има. ама колко сте прозрачни и смешни. Комисионнат не е достатъчна нали??? Как спите господа незнам, толкова проекти затрихте за града само и само зщото не ви изнася

Отговори
14 1
The Drachenfelsbahn and Drachenfels views, Königswinter, Nordrhein-Wes

The Drachenfelsbahn and Drachenfels views, Königswinter, Nordrhein-Wes

20.04.2021 | 18:29

https://www.youtube.com/watch?v=80QWfsBpu0U

Отговори
2 1
пд  давинаги

пд давинаги

28.03.2021 | 20:47

лифта е по сложен за поддръжка и по-скъп единственото е че египтяните ще пикаят по главите на хората отдолу

Отговори
13 3
Schetovodstvo

Schetovodstvo

07.05.2021 | 12:00

IMASH NA PREDVID MESTNITE BELITE EGIPTYANI , MAYNI !?

Отговори
6 1
въпрос

въпрос

28.03.2021 | 20:45

И на хълма Гелерт в Будапеща има такава забчата железница струва 8 евро , но е много по-удобно вместо да катериш. В Марбург също има прекаран по улица на хълма към старинния град , но е безплатно за сметка на общината да улесни туристите .Разходите ги избива от местните данъци които бизнесът плаща.

Отговори
13 2
...

...

25.03.2021 | 10:34

Не, мерси! Титюка вече купи с общински средства псевдо влакче, което никога не влезе в употреба! Кога ще го съдят за това?! А смешната лодка, която също той купи за "атракцион", да направи 5 снимки в лодката ...

Отговори
27 5
rem

rem

24.03.2021 | 21:32

LIFTA SHTE SE RAZVALI ,ISKA PODRAJKA I BULGARINAT E VANDAL SHTE IZPOCHUPI VSICHKO ! NAY-DOBROTO,EKOLOGICHNO,EVTINO I ESTESTVENO E DA IMA STADO MAGARETA ZA IZKACHVANE NA TEPETATA ! HEM ATRAKTSIYA I HEM SHTE PASAT TREVATA DOBICHETATA I HEM RABOTNI MESTA ZA MURGAVITE NI SAGRAJDANI OT MAHALITE !

Отговори
17 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?