Следвайте ни

Германци ни предлагали лифт между тепетата срещу "Фолксваген" 

viber icon

Идеята за направата на лифт, който да свързва тепетата на Пловдив не е нова. Първото подобно предложение е от Германия и идва в края на 30-те години на миналия век. Това разказа преди години легендарният автомобилен състезател Димитър Камбуров по повод на публикацията на “Марица” “Бляновете на властта - от НДК на Марково тепе до Триумфална арка”.

Тогава германците са предложили да построят въздушна линия, или така наречения „лифт“, като по този начин свържат тепетата. Щели да направят всичко това без пари, а в замяна поискали България да стане представител на “Фолксваген”. Проектът обаче си остава на ниво идея.

Арх. Димитър Балджиев

През годините имаше всякакви хрумки за лифтове и за какво ли не. За една тяхна алтернатива разказа арх. Димитър Балджиев. „Лифтовете нарушават парка ​- ще има сеч! Ще унищожат в някаква степен природното богатство. Има и други технологии, например  фуникулярите“, припомни той.

Това са влакчета, които се движат по стръмен наклон. Има ги в Париж в Монмартър, в Порто в Португалия, в Швейцария и Австрия са много популярни. Има и у нас - в Цари Мали град до Дупница. При тях не е важно да се качиш до най-големия връх, а до някое знаково място. Така парковата среда се запазва.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

пд  давинаги

пд давинаги

28.03.2021 | 20:47

лифта е по сложен за поддръжка и по-скъп единственото е че египтяните ще пикаят по главите на хората отдолу

Отговори
3 1
въпрос

въпрос

28.03.2021 | 20:45

И на хълма Гелерт в Будапеща има такава забчата железница струва 8 евро , но е много по-удобно вместо да катериш. В Марбург също има прекаран по улица на хълма към старинния град , но е безплатно за сметка на общината да улесни туристите .Разходите ги избива от местните данъци които бизнесът плаща.

Отговори
4 0
...

...

25.03.2021 | 10:34

Не, мерси! Титюка вече купи с общински средства псевдо влакче, което никога не влезе в употреба! Кога ще го съдят за това?! А смешната лодка, която също той купи за "атракцион", да направи 5 снимки в лодката ...

Отговори
13 4
rem

rem

24.03.2021 | 21:32

LIFTA SHTE SE RAZVALI ,ISKA PODRAJKA I BULGARINAT E VANDAL SHTE IZPOCHUPI VSICHKO ! NAY-DOBROTO,EKOLOGICHNO,EVTINO I ESTESTVENO E DA IMA STADO MAGARETA ZA IZKACHVANE NA TEPETATA ! HEM ATRAKTSIYA I HEM SHTE PASAT TREVATA DOBICHETATA I HEM RABOTNI MESTA ZA MURGAVITE NI SAGRAJDANI OT MAHALITE !

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?