Следвайте ни

Генералска дъщеря живяла в съборената къща на Куцооглу

Събореният дом на „Гладстон” №12 бил знаков за Пловдив, там се устройвали бляскави балове

viber icon

„Не можем да си обясним този стремеж на българина да унищожава културно-историческо наследство. Емблематични сгради на Пловдив вече са безвъзвратно загубени, понеже систематично се разрушават”. Така наследниците на прочутия магнат на ориенталски тютюни Анастас Куцооглу реагират на случая със съборената къща на „Гладстон” №12. Сградата, която е паметник на културата, беше съборена миналата седмица от новия й собственик Светослав Митов, закупил къщата чрез фирмата си "Неокор билдинг" ЕООД.  Наследниците на Куцооглу изброяват изчезналите шедьоври в Пловдив, сред които аптека "Марица" и Домът на здравето на Кудооглу. "Това беше една забележителна къща, но я събориха, за да разширят пощата”, припомнят те.

Къщата на „Гладстон” №12 всъщност е била собственост на семейство Куцооглу. Преди години те я продават на фирма "Неокор Билдинг" от Пловдив. „Къщата беше в ужасно състояние, ние сме много наследници и нямаше как да стигнем до единомислие относно ремонта й. Затова не се наехме да я реставрираме”, разказват от семейството. Решават да я продадат с надеждата че тя ще попадне в ръцете на читав инвеститор, който ще запази максимално автентичността на красивите й фасади.   

От семейството разказват историята й - къщата е строена през 1910 г. по проект на Йосиф Шнитер. Влиза в активите на прочутата фамилия по-късно, била е собственост на най-големия син на Анастас Куцооглу - Васил. Прочутият бонвиван, който прави много, за да наложи българските тютюни на немския пазар, също в Холандия и Скандинавието, обаче е „гражданин на света”. Той избира да живее в Европа, където обикаля скъпите казина, нощува в лъскави хотели, така и не построява собствен дом.

Ето защо той почти не е живял в дома на „Гладстон” №12 под тепетата. Васил Куцооглу апортира къщата в Стокова варантна банка - това е една от семейните банки на фамилията, чиято дейност е изкупуването на гръцки, турски и българки тютюн. Попадайки в активите на банката, къщата е използвана за жилище на Георги Куцооглу - най-малкия син на Анастас Куцооглу. В нея той живее със съпругата си Руска Недева Куцооглу - дъщерята на генерал-майор Никола Недев. Прочутият ни военен деец е бил военно аташе в Рим, Атина и Анкара. Пише над 10 статии, свързани с войните ни за национално освобождение, разказва и за епичната битка при Дойран в книгата си „Дойранската епопея - 1915--1918 г.“. Дъщеря му Руска Недева е лингвист, описва интересни детайли от семейната история в книгата си „Спомени на Руска Николова Недева-Куцуоглу”.

„Била е изключително ерудирана и интелигентна жена. Цялата къща носеше нейния дух и стил, който се усещаше във всичко - от ценните книги до подбраните и скъпи мебели. Това бе знакова къща за Пловдив, в която са устройвани бляскава балове под кристални полилеи, сред антики от най големите европейски аукциони”, разказват от семейството.

Красимир Писев, експерт по историята на старите къщи в Пловдив:

“Пловдив има три свои ценности - Главната, Стария град и археологията. Без първите две остават само камъните от предишни епохи, напечени под слънцето. Само че археология има на много места по света. Ала дори във вечния Рим туристите предпочитат да разглеждат разкопките, возейки се на туристически бус. След това преживяват атмосферата на старите барокови къщи.

За мен е важно пловдивчани да разберат, че нашето бъдеще е да съхраним ансамбъла на Главната. Понеже нашият вековен град няма сгради със световно значение, но има своята Главна улица - със своя неповторима естетика и дух. Главната на Пловдив е връзката между археологията и Стария град. Тя е звеното, свързващо близкото ни минало, възраждането и античността. Затова всяка разрушена знакова къща от този ансамбъл е безвъзвратна загуба за историята на града ни”.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Готин

Готин

16.06.2019 | 00:25

Стига общи приказки, натискайте за отнемане на разрешителното за строеж иначе всичко е ала-бала. Инвеститорът ще прати смешна глоба от 30 000 и ще застрои апетитния терен за да спечели многократно повече. Работа на журналистите е да се разровят и да настояват за отнемане на разрешителното за строеж на инвеститора.

Отговори
8 1
1984

1984

15.06.2019 | 18:08

Съд!!!

Отговори
17 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?