Следвайте ни

Генерал Луков вдигнал Военния санаториум в Наречен

Строителите на дома за инвалиди от войната без никаква техника преобразили селото от трийсетина къщи в модерен курорт

viber icon

По онова време родопският курорт е малко, неизвестно село с около 30 къщи, в които се предлагали стаи с дървени легла и без чаршафи

През 1937 г. военният министър на България генерал Христо Луков получил нервна криза и по препоръка на лекуващия го лекар отишъл на лечение в Нареченски бани. Той  престоял там 20 дни, наемайки обикновена квартира. През това време Нареченски бани е малко известно село с около 30 къщи. Предлагали стаи с дървени легла, без чаршафи, съвсем неподходящи за ВИП персони като генерала. 

След престоя си министърът се почувствал много добре и още в първия работен ден, когато се завърнал в министерството, решил да построи в Нареченски бани дом за военните инвалиди.

Тогава България търгувала предимно с Германия, с която по-късно става съюзник. От там внесли игрални апарати, които се монтират в кафенета и кръчми, а средствата от тях се дарявали на военните инвалиди.

Именно с парите, събрани от апаратите, военният министър започнал планирания строеж. Той стартирал през 1938 г. и завършил през 1940 г. Историята за построяването на бившия Военен санаториум, сега - болница "Св. Богородица“, е описана в книгата "Курорта Нареченски бани - минало и настояще", с автор Ангел Киров.

През това време в селото нямало водопровод и електричество, местните пиели само минерална вода и ползвали газови лампи.

 

Строителите на дома са инвалиди от войната. Те били родом от Трънския край, работели без никаква техника. По време на строежа прокарали водопровод от Римския мост. Единствената Водноелектрическа централа (ВЕЦ)  била построена в Кричим. Тя  захранвала с ток Пловдив. По нареждане на генерал Луков още през 1939 г. и в Нареченски бани е прекарана инсталация и за електричество.

 

 

25-километровата отсечка от Асеновград до селото  била покрита с чакъл. Отново по нареждане на генерала направили паважна настилка. През 1940 г. бил завършен строежът на Военния санаториум в Нареченски бани. Веднага след това започнали да пристигат инвалиди от Балканската и Първата световна война. В санаториума на почивка били изпращани и близки на загиналите в битките герои.

 

В Дома лекували немски пилоти, после - съветски

 

Две години след като бил построен санаториумът в Наречен, той започнал да се посещава и от германски летци.  Превозвали ги със самолети до летището в село Крумово, а от там - с автобуси до Нареченски бани. Те ползвали услугите на санаториума в продължение на 20 дни, след което отново заминавали за фронта с укрепнала нервна система.

По-късно, когато станало ясно, че германците губят войната, посещенията престанали. Домът за военни инвалиди се превърнал в болница след 9 септември, когато България вече участвала във военните действия срещу Германия.

От фронта започнали да водят ранени войници, за да ги лекуват. След няколко месеца болничната помощ била изнесена от сградата и в дома се настанили светски военни - така домът се превърнал във военен санаториум.

Там започнали да се лекуват военнослужещи и служители от Министерството на народната отбрана. "Аз, който пиша тези редове, работих 30 години в този санаториум - от 1955 г. до 1985 г. Може би ще попитате каква е съдбата на генерал Луков? Той беше осъден на смърт от комунистите. С построяването на Военен санаториум се даде голям тласък за развитието на курорта. По-късно започнаха да се строят и други почивни домове", пише Ангел Киров.

 

Откриват първата баня през 1891 г.

Първото заселване в района на Нареченски бани е станало още през VI век, когато от север идват хора от славянското племе рупци. В следващите векове се случват много превратности, за да дойде 1891 г., когато е открита първата баня.

През 1927 г. се създава и първият балнеосанаториум, а от средата на 30-те вече има и военен. Лековитата минерална вода се ползва за лечебни процедури от немски пилоти, а след това и от съветски бойци. Нареченски бани са обявени за курорт през 1950-а. Той е популярен и днес с уникалната си минерална вода, съдържаща радон.

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Филибелия

Филибелия

06.08.2021 | 14:13

Колкото до Ген.Луков-той е ВДИГНАЛ /разбирай построил/ ,а не като червените-задигнал. Слава и почит на такива като него,Кудоглу и редица български дарители!

Отговори
8 1
Филибелия

Филибелия

06.08.2021 | 14:09

Абе то и Комунизъма е долен и просташки строй,но това не му попречи да управлява 45 години... Този поне не построи концлагери.

Отговори
6 0
Бат Митко

Бат Митко

25.07.2021 | 11:18

Ако червените боклуци не бяха убили Генерал Луков, такива като Борисов и Рашков нямаше да съществуват изобщо!

Отговори
8 0
НАЛИ си дебил

НАЛИ си дебил

23.07.2021 | 16:24

НАЛИ? В гр. Славяново Плевенско има хоспис за такива като теб.

Отговори
1 1
странно

странно

19.07.2021 | 09:32

Има много статии в които се обяснява че радонът е крйно вреден и причинява ракхна белите дробове .тук -обратно казват че е полезен.къде е истината ?

Отговори
1 0
Нали

Нали

18.07.2021 | 16:44

На някой прави ли му впечатление, че под статията за Бойко Борисов не може да се коментира! Не може и да се гласува! Има няколко изсиращи помия коментара, очевидно натракани от хюмнето на Славчо Атанасов!

Отговори
8 10
Нина

Нина

18.07.2021 | 18:54

Какво общо има коментарът ви със санаториума и ген. Луков. Гербаджиите не пропускате да се из.серете.

Отговори
16 6
Нали

Нали

18.07.2021 | 16:40

Бойко Борисов е великият политик на България! Както винаги, точен и ясен!

Отговори
13 24
Клептомана!

Клептомана!

18.07.2021 | 17:59

Да, най - простия, крадливия, безсрамния и брутално наглия, мутро - политик управлявал някога България!

Отговори
20 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?