49

Фаталният 13-и често е добра дата за Пловдив

Върви ни на бира и избираме един от най-свестните кметове

Зловещата слава на петък, 13-и, не важи винаги и за всички. Особено когато няма съвпадение на петия ден от седмицата с фаталното число. Оказва се, че като дата 13-и дори е свързан с много позитивни събития в историята на Пловдив.  Това показва справка с архивите, която "Марица" направи.  

Бирата винаги е повод за добро настроение, а именно на 13 декември 1882 г. под тепетата е открита първата сграда на пивоварната  на швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих  Сулцер. Това реално е началото на истинската фабрика, която приема името „Каменица“. През целия ХХ век пивоварната е символ на индустриалния прогрес и просперитет в града. Бирата пък се смята за модерно питие, което идва от Запада, съответно и е предпочитано от местните по-видни филибелии. 

През 1940-те  фабриката, в която вече работят 120 души,  вдига производството до 5 милиона литра. За съжаление, през 2015 г. по решение на собствениците пивоварната е затворена, а теренът от 35 декара - продаден за жилищен комплекс. А прочутата  „пловдивска“ бира „Каменица“ вече се произвежда в Хасково. 

Така градът останата без една от своите емблеми, просъществувала 145 години.

На 13 ноември 1896 г. издателят възрожденец 

Христо Г. Данов е избран за кмет на Пловдив 

и започва един от най-успешните мандати в историята на града.

Издателят на стотици учебници и на първия общобългарски вестник "Марица" е безкомпромисен и инициативен управник. По време на неговия мандат са залесени две от тепетата, изработен е и  първият градоустройствен план на Пловдив от чешкия архитект Йосиф Шнитер.

Принципният Данов не взема заплата като кмет и категорично отказва да продаде терен на върха на Бунарджика за построяването на царски дворец на самия Фердинанд.

С фаталното число е свързана и славна военна победа, за която заслуга има и считан за пловдивски пълководец. На 13 март 1913 г. (по стар стил) българската армия превзема смятаната за непревземаема Одринска крепост. Пленени са 70 000 войници начело с Шукри паша. Това практически слага край на Балканската война. Заслуга за една от най-големите победи в нашата история има ген. Георги Вазов, брат на Патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Част от военната кариера на Георги Вазов минава в Пловдив, където той е офицер в 1-ва източнорумелийска дружина и адютант на губернатора на областта Алеко Богориди.

На 13 септември 1945 г. се състои 

първият концерт на новосъздадената Пловдивска филхармония 

под диригентството на Влади Симеонов. Това е първият извънстоличен държавен оркестър у нас. Оттук започват кариерата си концертмайсторите на престижни европейски оркестри, а главни диригенти са  Руслан Райчев, Добрин Петков,  Владимир Гяуров, Борислав Иванов, Найден Тодоров.

В дългия списък на солистите, осъществили паметни концерти с оркестъра, са световноизвестни музиканти като Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Руджиеро Ричи,  Игор Ойстрах, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Минчо Минчев.

На 13 юни 1935 г. е  роден емблематичният художник Георги Божилов-Слона, едно от големите имена на легендарната пловдивска школа от 60-те години на миналия век заедно с Димитър Киров, Йоан Левиев.

Божилов е признат майстор на портрета, пейзажа, фигуралните композиции.  На 30 май 2001 г., той загива в автомобилна катастрофа между Бургас и Царево, където отива за откриването на своя изложба. Може би 13-ицата все пак си казва думата?

Печеливша карта за десните, но за кратко

На 13 октомври 1991 г. се провеждат извънредни парламентарни избори за 36-ото Народно събрание заедно с местен вот. Печели Съюзът на демократичните сили с 34.36% (110 мандата), следван от партията на бившите управляващи, преименувана в БСП - 33.14% (106 мандата) . На трето място е ДПС със 7.55% (24 мандата).

Малката разлика между първия и втория тогава вдъхновява Александър Йорданов, едно от най-разпознаваемите лица на сините и до днес, който изрича култовата реплика: „Спечелихме с малко, но завинаги!“.

Думите му изразяват самочувствието на синята партия, че е хегемон, основен двигател на политическите процеси в страната. Това е единственият парламент след 1989 г., в който влизат толкова малко партии - само три.

Сините съставят правителство през ноември 1991 г., начело на което е юристът Филип Димитров, лидер на СДС. Официално това е правителство на малцинството, което се ползва с подкрепата на ДПС.

Конфронтационната линия, която възприема премиерът обаче, изостря ситуацията.

През  август 1991 г. срещу премиера се обявява самият президент д-р Желю Желев - на прословутите Боянски ливади.  След искан от Филип Димитров вот на доверие от парламента правителството пада през октомври 1992 г. Триумфът на десните се оказва сладък, но кратък.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?