1553
Следвайте ни

Емил Димитров обожаваше Пловдив след войниклъка си в ДНА СНИМКИ

viber icon

Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова  съхранената памет на Пловдив е толкова ценна. 

 

Емил Димитров и Богдана Карадочева са в Пловдив, за да изнесат поредния си концерт за военнослужещите и семействата им. Емил обичаше Пловдив, защото бе изкарал военната си служба в естрадния състав на ДНА. И защото в ДНА започна неговата творческа кариера и пътя към славата. 

Януари 1972 г.

 

Генералният консул на СССР в Пло​вдив Борис Архипов обичаше да се среща с младежта на града. Учас​тникът във Великата отечествена война на Съветския съюз разказваше впечатляващи неща от блокадата на Ленинград и отбраната на Москва.

 

 

      Април 1975 г.

  

Първият секретар на ОК на БКП Костадин Гяуров показва на Боян Българанов ​- член на ПБ на ЦК на БКП и председател на ЦК на АБФК, къде ще бъде вградена капсулата при започването на строежа на Братската могила в Пловдив. Вдясно ​- първият секретар на ГК на БКП Георги Угринов.

 

   Февруари 1971 г.

 

След миг президентът на Гърция Караманлис ще отпие глътка червено вино. Държавният глава на южната ни съседка е на посещение в България, а част от неговата визита включва разглеждането на забележителностите на Пловдив. Но това ще стане след час, а сега и Бай Тошо може да похапне от питката с мед.

 

 

Октомври 1980 г.

 

Виден Апостолов ​- един от най-добрите бранители в историята на „Ботев - Пловдив“, разглежда фотоалбум за успехите на пловдивските спортисти. Дойде от  „Миньор“ Бухово в началото на 60-те и остана верен на „Ботев“ до последния си дъх. Виден беше пример за толерантност и коректност на футболния терен и извън него.

 Януари 1974 г.

 

Кольо Витковски малко странеше от останалите си колеги - Енчо, Митьо Киров, Слона. Такъв му беше характерът. В картините му се долавяше и някаква самотност и особена тъга.

 

 

Само той си е знаел дали е било така. 

Юни 1975 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

25.09.2021 | 19:51

Няма ли някой седесарски рапон да напише, че му е писнало от комунизма? Аз направих Пловдив културна столица едно време: художници, бохеми, артисти, музиканти, писатели, поети ... Сега какво има, дайте сега, филми ли има, какво има, само стари лаври!

Отговори
17 7
Б. М.

Б. М.

26.09.2021 | 05:18

Един виц от комунизЪма: Всеки понеделник сутрин от ДС разказвали вицове на Т. Живков. Един понеделник обаче мълчат. Няма нов виц. Марш в Студентски град да питате. Връщат се и казват "Има гатанка нова, но не можахме да я отгатнем". Ей, много сте прости, казвайте я. "ГОЛОГЛАВЕЦ, ТЪПОГЛАВЕЦ, ОТ СЕЛО ПРАВЕЦ". Почесал се бай ТодАр по главата и рекъл: Кой е тоя мой селски бе, не мога да се сетя!

Отговори
14 5
Отговорът е

Отговорът е

24.10.2021 | 20:55

Боко тъпото бре.....

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?