1553

Ди Киро рисува Златен Златю, Давид Перец му идва на крака от Париж

Под рубриката „Пловдив през годините” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив - важни събития, забележителни личности, допринесли за славата на града. Това са снимки събития, оставили трайна следа на цели поколения. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата. Пловдив създаде уникална група художници, чиито лица и творби също са запечатани на старите кадри. В тях оживяват и образите на писатели, артисти, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

С Пловдив са свързани години от живота и творчеството на един от най-самобитните български художници - Златю Бояджиев, чиято 120-годишнина отбелязваме на 22 октомври.  

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма шанс за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкова ценна.

Снимки от Иван Коджабашев

 

Бай Златю Бояджиев, герой на социалистическия труд, отбелязва 70-ия си юбилей със самостоятелна художествена изложба. На откриването й присъстваха поетът Павел Матев - председател на Комитета за култура, и Дража Вълчева - първи секретар на ОК на БКП. Емоционално слово произнесе големият художник Светлин Русев.

                                                                                                            юни 1974 г.

Народният художник Златю Бояджиев и заслужилият художник Димитър Киров току-що са получили отличените рисунки, с които млади таланти се представят на конкурса „Обичам Пловдив“, организиран от вестник „Комсомолска искра“, и бе в чест на 30-годишнината от 9 септември 1944 г. Големите майстори на четката полагаха автографи на наградените рисунки.

 

                                                                                                            юни 1974 г.

Приятелят и колега Давид Перец е дошъл в ателието на бай Златю. Двамата надълго и нашироко обсъждат новата картина на пловдивчанина, която е още в стадий скица. „Бараците“ разгорещено спорят и по щекотливата тема за съвременната българска живопис.

 

                                                                                                            септември 1969 г.

Старите пловдивчани още помнят потропването на бастунчето и бавните отмерени крачки на големия художник по улиците на града. Всеки ден малко преди обяд бай Златю изминаваше разстоянието от кино „Балкан“ на Главната до Млечния бар за сутрешното си кафе. В култовото заведение имаше специално резервирано място за художника. След смъртта му там бе поставена паметна плочка.

 

                                                                                                            януари 1971 г.

Големият художник често се срещаше с приятели и обикновени хора земляци. В студеното ателие в Брезово от разговорите творецът извличаше сюжети за бъдещите си картини.

                                                                                                януари 1969 г.

"Златен Златю" ще се казва новата творба на бъдещия заслужил художник Димитър Киров. Предстоят още много работни часове в студеното ателие, докато Ди Киро завърши картината. 

февруари 1974 г.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
kekss

kekss

15.10.2023 | 19:40

Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. !!С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спeрма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> https://mub.me/medik

Отговори
1 2
Пак

Пак

15.10.2023 | 18:40

Пак И.К. и негативи от “ Комсомолска Искра”. Пак И.К. се прави на всезнаещ за да изкара жълти стотинки. Този път И. К. Показва негативи от “ Комсомолска Искра” с пиандето Митьо Киро. И. К. върни негативите от искрата в библиотека “ Инан Вазов” или в градския архив! Срамота е. Вече си побелял старец и още не си се променил … няма време , много са ти греховете! Как спиш?

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?