Следвайте ни

Чужди светила преподават в „Княз Александър I“

viber icon

Пловдивската мъжка гимназия е наследник на съществуващото до Освобождението легендарно Жълто училище. То е ярък пример как общината, държавата и благородните пловдивчани полагат грижи за следващите поколения.

В темелите му са вплетени уроците на плеяда чуждестранни преподаватели - словенеца Антон Безеншек (стенография), чехите Лудвиг Л. Лукаш, Антон В. Шоурек (математика, физика), Херман Шкорпил (естествена история), Иван Мърквичка (рисуване), Вацлав Добруски (история, латински език), французина П. Марти (френски език), руснака А. Доброволски (пеене) и др.

През учебната 1884/1885 г. поради политическите конфликти в Княжеството в Източна Румелия пристигат Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Иван П. Славейков, Трайко Китанчев, които са назначени за учители и обогатяват педагогическия екип.

Новата триетажна сграда край реката е построена през 1885 г. Учебното заведение бързо се снабдява с богата библиотека, лаборатории и добре оборудвани кабинети (по физика, естествена история, рисувален и гимнастически салон и др.).

За целта ръководството доставя уреди от Прага, Дрезден и други европейски градове. През първите 60 години през учебните зали са преминали 47 628 възпитаници. За тях ръководството и държавата полагат грижи - мнозина са държавните стипендианти, а учениците, дошли от други селища, се настаняват в специален пансион.

Към края на 30-те години на XX век гимназията построява и обзавежда ученическа почивна станция в Средна гора, където всяко лято 100 юноши укрепват своето здраве. Създава се и ученическа кооперация, която урежда безплатна трапезария за бедните и осигурява по-евтина храна за външни ученици.

Формирани са няколко дружества, обединени според личните интереси - въздържателно, туристическо, Младежки червен кръст, християнско, археологическо и др. Струнният и духовият оркестър са част от културния живот на града.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

MOPU

MOPU

02.03.2020 | 18:48

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0
polkmjn

polkmjn

14.02.2020 | 06:56

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?