Следвайте ни

Цар Борис III наградил първия директор на Търговската

В гимназията била централната палата на Пловдивския мострен панаир до 1943-а

viber icon

Запазените документи от първата половина на XIX век показват, че историята на Пловдивския панаир започва много преди Първото българско изложение от 1892 г.

От 1925 г. започват опитите за възстановяването на старата традиция. Тогава Пловдивската търговско-индустриална камара иска от общинската управа терен за изграждане на панаирно градче. Осем години по-късно камарата прави решителна крачка, като организира Окръжна промишлена изложба. Признанието не закъснява - в броя на „Държавен вестник” от 15 януари 1935 г. Пловдив е признат за седалище на единствения Национален мострен пролетен панаир.  На 10 декември 1936 г. Пловдивският мострен панаир е приет в Съюза на международните панаири. Следващите години са време на възход, но през 1943 г. дейността замира заради войната. Възобновява се през 1947 година, когато се провежда Първият републикански панаир.

Търговска гимназия в Пловдив се създава по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара. Първият учебен ден е на 15.09.1910 г., когато в гимназията има 58 ученици. Първият директор Евтим Дабев е награден от цар Борис III за изключителни заслуги с офицерски кръст „Св. Александър”. От 1934 до 1943 г. представителното здание на гимназията било централна палата на Пловдивския мострен панаир.

В днешни дни възпитаниците на Националната търговска гимназия блестят с успехи в световен мащаб. През 2013 г. те извоюват присъствие в Европейския парламент по програма "Евроскола", където 24 ученици са представлявали България в симулация на заседание на Европейския парламент. В същата година печелят и първо място в Националния конкурс "Най-добра бизнес идея", а през 2018 г. ученичката от елитната гимназия Виктория Радева става световен шампион по шахмат на Ученическите игри.

През 2017 г. президентът Румен Радев удостоява Националната търговска гимназия с почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий" по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Съчетано с наградата "Св. Иван Рилски", връчена на директорката на гимназията Славейка Иванова от министъра на образованието и науката на 11 май 2017 г., и награждаването от МОН на гимназията през същата година като една от 34-те професионални гимназии в България с над 100-годишен принос в професионалното образование, признанието носи на ръководството, учителите и учениците на училището удовлетворение, гордост и вдъхновение за нови успехи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?