1553

Ботуши на "Ченгелов" и минижуп са дамският шик на соца

Под рубриката „Стар албум” „Марица” публикува снимки от близкото минало на Пловдив.

Чрез любопитното око на фотообектива надникваме и в модните тенденции в града под тепетата, за да се убедим, че шик и елегантност са неподвластни на времето.

 

От Иван Коджабашев  

 

Модата е властваща царица на всяко време. Така беше и в годините на соца. Тогавашното процъфтяващото пловдивско предприятие ДИП "България" диктуваше линията на костюмите за всеки сезон в оспорвана конкуренция с варненския завод "Дружба". Пловдивският "Андрей Юруков" наложи удобното трико, най-търсената материя за дрехи десетилетия. Да носиш фланелка с тази марка беше еталон за стил и гарантираше завистта на околните. Връх на елегантността обаче беше миниполата в комбинация с високи ботуши, задължително произведени в завод "Ченгелов".

Уроците по стил родна продукция отпреди десетилетия са особено интересни днес, когато еталон са чуждите марки, небрежното облекло е хит, а модерно е всичко, което е удобно.

Красива пловдивчанка демонстрира спортен тоалет - елегантна блуза и панталон 

Ботушите на завод "Петър Ченгелов" създаваха у всяка жена самочувствие на модел, а минито беше магнит за мъжките очи 

Блузките от трико на завод "Андрей Юруков" бяха хит в продължение на десетилетия

Миниполата беше чудесна възможност за девойките да покажат стройна фигура    

В костюм на ДИП "България" - официален или спортен, всеки мъж добиваше визия и самочувствие на неустоим мачо

Носталгия по романтиката на 1970-те

Снимките са правени в периода 1970-1975 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Лили

Лили

02.10.2022 | 00:44

Конфекцията на изброените заводи рядко се пускаше по магазините!Имаше шивашки ателиета и си поръчвахме дрехи там!Режеха поли и рокли, ако са над коляното, стрижеха, ако косата не е хваната на плитка, не дава да се носят панталони тип "чарлстон", да се слуша западна музика, да се танцува туист или рок!Баба ми я мъмриха в ОФ, че ходела на църква и още куп дивотии...

Отговори
14 10
другарката Лили

другарката Лили

02.10.2022 | 02:02

Има филми, като "Два диоптъра далекогледство" от 70-те, където слизат с минижупи в Софийския университет, баба ти са я мъмрили, защото най-много да е била комунистка, пък ходи на църква!

Отговори
10 8
Teri

Teri

04.10.2022 | 00:50

Така е, но вижте си и демокрацията каква е, пълен провал, може би по български, жалка картинка....

Отговори
3 0
Другари и другарки!

Другари и другарки!

01.10.2022 | 23:05

Минижупите не ги режеха, щото тогава още по-лошо, говореше се, че режели едни шарени широки панталони на момичетата. Не съм видял обаче. Говореше се и че удряли печати, също не съм виждал. То от една страна коя ли момиче ще се похвали, от друга може и да било градска легенда. А иначе мен са ме стригали няколко пъти. Брадите също бяха забранени, разрешаваха ги само срещу документ. Ако си художник например. Мустаци обаче можеше.

Отговори
17 2
а другарите седесаро-шорошояди

а другарите седесаро-шорошояди

01.10.2022 | 20:24

въртят опорки, не им давали минижупи, били им печати, стригали им косите, на кой да вярваме?

Отговори
12 11
Свободен

Свободен

01.10.2022 | 22:15

Какви опорки бе бунак! Аз лично съм виждал, там където беше РЕП-а срещу централна поща, имаше и автобусна спирка, та точно там ги чакаха цивилни куки. Каките слизаха от автобусите, и онези-ченгетата им режеха на раета късите поли с ножици. Няма какво да ми “разтягаш” защото съм очевидец как се потъпкваше личността, и как депресираха свободата на хората

Отговори
15 15
В психодиспансера ли си ги

В психодиспансера ли си ги

02.10.2022 | 01:57

виждал, поне едно време ви лекуваха!

Отговори
11 7
изброените фабрики

изброените фабрики

01.10.2022 | 19:11

работеха, основно, на ишлеме и за да се докопаш до нещо се искаха здрави връзки!!!! Някой да не си представя, че ей така, отиваш в магазина и си купуваш!?!??+ Такова нещо при социализЪма няма!

Отговори
25 13
Мечо пук

Мечо пук

03.10.2022 | 09:26

Глупости, имаше си по магазините...дори си бяха много заредени! Каквото имаше в ЦУМ, Витошка, това можеше да се намери и в малък град и то на фиксирани цени. Само който го мързеше да обикаля по магазините, той ходеше демоде и бяга при шивача.

Отговори
3 3
Густо майна Филибето

Густо майна Филибето

01.10.2022 | 16:05

Помним помним минижупа с високите токчета дебелите здрави балдъри, и циците и джуките бяха истински, всъщност всичко беше автентично и любовта и секса си беше по комсомолска линия плюс храната и питиетата не бяха менте. Всичко си беше око да види ръка да пипне а не виртуално. Какво знае сегашната младеж?

Отговори
49 4
Пред Тримона пу*ки фраш!

Пред Тримона пу*ки фраш!

01.10.2022 | 18:27

Романтиката от онова време се загуби, като на баба месечния цикъл. А, сегашната младеж знае две неща. Чалга и нар котици.

Отговори
44 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?