Бомонти вдигат фабрика в Пловдив, Вакаро открива киносалон

В Деня на будителите ИК "Марица" откри изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето. 

В 20 пана изложбата "Емблематичните марки на Пловдив" ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица”, „Филикон” и „КЦМ”. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов”, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата "Пловдив през годините", в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона.

Изложбата е подредена на площад „Централен”.

***

В средата на XIX век евреите Леон Ороси и Херман Бек били принудени да напуснат Виена. Отворили магазин в Истанбул. Привлечени от обещаващия пазар в Близкия изток, техните синове създали фирмата „Орозди-Бак”, която започнала да изгражда верига от представителни  магазини за европейски стоки в Кайро, Солун, Истанбул, Пловдив, Басра, Алепо, Букурещ, Измир, Бейрут и още 20 други средища.  Централата на международната търговска верига, която по едно време стигнала чак до Бирма и Япония, се установила в Париж. Пловдивският магазин бил изграден в края на XIX в. През 1905 г. магазинът бил прехвърлен към английско-българската фирма на Саркис Куюмджиян. През  XXI в. „Орозди-Бак” се ориентира към търговия с тъкани, дрехи и бижута.  

БОМОНТИ   

Братята Бомонти оставят трайна следа в историята на Пловдив. Швейцарците строят оризарна и фабрика за спирт в района на пловдивската железопътна гара. Изграждат също спиртоварна в Катуница. Те насърчават Фрик и Шулцер да направят пивоварна в Пловдив, като им доверяват тайните за изработка на качествена бира. Тяхна е също идеята за устройване на парк и питейно заведение в района на фабрика „Каменица”. Братята Бомонти полагат основите на пивоварната индустрия в Турция, като фабриката им в Истанбул е разположена на площ от 40 декара. В наши дни „Hilton Istanbul Bomonti” е най-големият хотел в Истанбул и разполага с 829 стаи.

ВАКАРО  

Карло Алберти Вакаро се установил в Пловдив към 1878 - 1879 година с намерение да продава земеделски машини на българите. На пръв поглед безумен план, но с търпение и постоянство успял. На Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. показал техника от САЩ, Германия, Чехия, Австрия. Някои го наричат „баща на българското модерно земеделие”. През 1901 г. Вакаро се насочил към тютюневата промишленост и през 1909 г. притежавал най-модерната фабрика. След 1906 г. работи в София - директор е на Балканска банка, основател на Италианска и българска търговска банка.

Неговият син Едмондо Вакаро открива първия модерен киносалон в Пловдив - легендарното кино „Екзелсиор”.

 

Виделина Гандева: Доверието е ключовата дума за успех

Като част от екипа на Орфей Клуб Уелнес, дружество, специализирано в туристическите и уелнес услуги, вярвам, че ключът към успеха се крие в изграждане на доверие. Именно то обединява участниците в изложбата „Емблематичните марки на Пловдив”. Всички те са изградили своя имидж в миналото и днес, тъй като са накарали своите ползватели и партньори да им повярват и да ползват техните продукти и услуги.  

Доверието е и тази сила, която ни накара да подкрепим кампанията на вестник „Марица”. Пловдивската емблематична медия вече 140 години е трибуна на културния и  икномическия напредък на Пловдив. Инициативата е устойчива и отворена във времето и ние от ОКУ АД се надяваме при следващата кампания да наредим свои марки сред емблемите на Пловдив. Надявам се една от тях да е и „Пловдив 2019”.

Виделина Гандева,
изп. директор на ОКУ АД - Пловдив

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?