Следвайте ни

Богомилите помагат на цар Калоян да превземе Пловдив

Универсалното им учение е създадено от поп Богомил вероятно в околностите на древния Филипопол, твърдят специалисти

Отричани като „еретици, които опустошават душите”, историята на богомилите все още вълнува човечеството. Кои са те? Случайно ли е, че универсалното им учение възниква именно в България, питат се специалисти и любители на исторически загадки.

Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят. Докъде обаче стигат хипотезите и откъде започва истината?


Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърдят изследователи. А поне няколко факта свързват богомилите с историята на Пловдив. Богомилите помагат на цар Калоян да превземе града на тепетата на 6 юни 1205 година. Това става при връщането му от Солун, когато българската войска покорява тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. Според изворите до българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга изселва принудително зад Стара планина. Легендите разказват, че емблематичния за богомилството поп Богомил всъщност създава своето учение във Филипопол и околностите му. Вероятно в тезата има известна логика. В нейна полза говори и фактът, че през VІІІ век в днешния пловдивския регион се заселват много павликяни. Именно от тях поп Богомил е заимствал някои от идеите си, допускат специалистите.

Десетилетия наред богомилите са отричани като дяволска ерес. И до днес темата за дуалистите-еретици е обгърната с множество спекулации и заблуди. Първата е свързана с твърдението, че богомилите са изчезнали, след като били прогонени от България. Втората заблуда е, че тук богомилите са били преследвани толкова жестоко, колкото катарите във Франция по време на Албигойския поход. Само че според изворите единствената клада срещу богомилите е била издигната във Византийската империя по нареждане на византийския император Алексий Комнин. На нея е изправен Свети Василий Врач и тя е описана подробно от дъщеря му Анна Комнина.

Днес учените разбиват много от митовете около богомилите.

Избитите са повече от холокоста

„Богомилски е девизът „Свобода, равенство, братство“. Само че за разлика от този на Френската революция, в него има една много съществена добавка „Свобода, равенство, братство чрез любовта”. Богомилите вярват, че любовта е основна двигателна сила, която хармонизира всемира", твърди проф. Дамян Попхристов, автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо”.

Близо 20 години той преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите.

„Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа", допълва професорът.

Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление”. Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Дънов: Османското робство ни е наказанието, че сме ги изгонили

Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста, твърди проф. Дамян Попхристов. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост”, допълва той. Албигойският кръстоносен поход е военна операция, проточила се цели две десетилетия. Целта  е ясно поставена от католическата църква - пълното изкореняване на катарската ерес в Лангедок.

"Сред нашите историци има една теория, че в България никой не е преследвал богомилите. Ще ги разочаровам - не е така. Нека прочетем какво е написал папа Никита за големия разкол между двете църкви - източната и западната - през 1054 г. Тогава започва едно наддаване между папата в Рим и патриарха в Константинопол - кой е по-верният пазител на Христовото учение. Папата обвинява патриарха в лицемерие, понеже твърди как по българските земи няма никакви еретици и всичко е тихо и спокойно. Казва: защо тогава от там идва ереста „булгаро”, която се пренася в Западна Европа. Само че докато на Запад срещу „еретиците” се води един „справедлив“ процес, чрез т .нар. Инквизиция, у нас византийският метод на действие е подмолен, таен. Хората се унищожават без съд и присъда - душене с въже. Така че преследванията на богомилите в годините, когато България пада под византийска власт, са жестоки”, категоричен е изследователят.

Прогонени от България, те отиват в Сърбия, но и от там са изгонени и отиват в Босна. В Босненското банство богомилството става официална религия за близо 150 години. Учението се пренася в Италия и Южна Франция, а после и в Холандия, Германия и Швейцария. След жестоките преследвания учението преминава в други форми, виждаме го при тамплиери, розенкройцери и др. В XX век то се трансформира в учението на големия Учител Беинса Дуно (Петър Дънов). Според Учителя Дънов османското робство ни е карма за това, че сме изгонили богомилите от страната си. И така сме нанесли жесток удар върху християнството. Това ни е наказанието от една друга религия, която идва тук, за да ни пороби. Въпросът е дали и до днес осъзнаваме това, че богомилите всъщност са носители на едно велико духовно учение, което щеше да преустрои живота ни по един различен начин.

Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?