1939
Следвайте ни

Блясъкът на Филибе и бурната урбанизация след Освобождението

viber icon

Пловдивската Община възлага на инж.-арх. Йосиф Шнитер направата на Генералния план на града през 1891 година

През 1364 г. градът, наричан Евмолпия/Филипополис/Тримонциум/Пулпудева, е превзет от османците, които ще го нарекат Филибе. Започва бавен конструктивен процес, доминиран от османската институционална и културно-религиозна парадигма. Първите действия са свързани именно със строителството на религиозни сгради - джамии, необходимите на властта - конаци, и за ежедневния бит - кервансараи, хамами, безистени и др.

Различното обаче е, че хората, а не властта изграждат града. И днес едни от най-романтичните места на Пловдив са онези криволичещи улици и сокаци, с калдъръми, каменни дувари, клюкарници с писаните къщи и потънали в цветя дворчета.

След Освобождението Пловдив започва новата си модерна история. След Съединението, през 1885 г., се формира новата национална идентичност на страната и в града се задейства по урбанистичното планиране. През 1891 г. Пловдивската община възлага на инж.-арх. Йосиф Шнитер направата на Генералния план на града, приет с окончателна регулация в 1896 г. По това време прокарват първата праволинейна улица - днес ул. „Иван Вазов“, и тя е свързана с трасето на жп линията, изградена още през 1873 г.

До 1945 г. бавно се формира и архитектурната идентичност на Пловдив. В нея най-забележителна е „Главната улица“, която започва от гарата и предлага един великолепен ансамбъл от сгради. Барокова композиция маркира трите най-забележителни булеварда - „Руски“, „И. Вазов“, „В. Априлов“, като техен фокус е гарата - тя е вратата към света. Люсиен Шевалас създава Цар-Симеоновата градина - едно истинско произведение на градинското изкуство.

В османско време е построен Куршумхан. Прочутият кервансарай под тепетата приличал на крепост, разполагал със 77 стаи, а от едно корито можели да пият 50 коня

Историческият музей на Пловдив навремето е бил сграда на Областното събрание (парламент) на Източна Румелия. Проектиран е от арх. Пиетро Монтани, а строителството му продължава от 1883 до 1885 г.

За заседанията на депутатите е предвидена просторна парламентарна зала, а страничните крила са предназначени за работа на администрацията. През март 1886 г., със заповед на министър-председателя Петко Каравелов в сградата се настаняват Пловдивската народна библиотека и музей.

Улица „Иван Вазов“ е първата модерна улица на Пловдив. Проектирали я западни архитекти на служба към Османската империя още през 1870 г., когато построили пловдивската жп гара.

Разчертали я по европейски образец - с модерни сгради и доста широка за времето си. Гарата дала и първото ѝ име - „Стационна”, - от станция. Чинарите са големият ѝ чар. Те напомнят на една друга уличка - Екс-ан-Прованс, родното място на прочутия импресионист Пол Сезан.

Водено от стремежа си към просветно и културно развитие на жената, на 1 септември 1881 г. правителството на Източна Румелия открива Областна девическа гимназия в Пловдив. С изработването на проект за сграда и ръководството на строежа е натоварен окръжният инженер, архитект Йосиф Вацслав Шнитер - чех, завършил Виенската политехника.

 

"Марица" представя в изложба знаковите сгради на Пловдив

Пловдив е най-старият обитаван и до днес европейски град, а неговата архитектурна история е богата и разнообразна. Всеки ден пловдивчани преминават покрай сградите, които носят почерка на различни епохи и всяка от тях има своята културна и естетическа стойност.

Новата изложба  на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ представя сградите, които са тясно свързани с богатото културно и историческо наследство на Пловдив, но и тези, които създават новия облик на града. Поредната ни инициатива се нарича „Архитектурата на модерния град” и в нея има място за най-добрите образци, които пазят и надграждат архитектурните традиции и със своя облик правят града под тепетата забележителен и неповторим: това са модерните жилищни сгради, търговски центрове, офис и промишлени постройки.

Експозицията от поредицата "Пловдив през годините" може да видите на Римския стадион.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

до екипа на в-к Марица

до екипа на в-к Марица

07.11.2021 | 17:46

Заглавието ви е неточно и подвеждащо. Още преди Освобождението, и дори още през 17 век, названието Пловдив фигурира в редица исторически паметници. Името на Пловдив е официално възстановено по инициатива на Найден Геров през Възраждането. Блясъкът и урбанизацията принадлежат на Пловдив, а не на Филибе, когато в града са стърчали повече от 50 джамии. Не преиначавайте историята, "господа журналисти". Не слугувайте на чужди интереси. Не срамете предците си! Не предавайте България!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?