Следвайте ни

Библиотека „Иван Вазов“ отбеляза 140 години с нова пощенска марка

viber icon

Народна библиотека "Иван Вазов отбеляза 140-годишнината си с нова пощенска марка. Ритуалът по валидирането на марката се състоя във фоайе “Изкуствотека” по-рано днес. Директорът на второто национално книгохранилище в България - Димитър Минев, откри събитието и приветства всички гости. “Виждам една прекрасно препълнена зала. Много съм щастлив, че всички заедно – колеги и приятели, споделяме празничното настроение.”

Официалната програма продължи със събитие, което се случва за първи път от основаването на библиотеката и ще остане в историята й - открит ритуал по валидиране на пощенската марка. Преди това да се случи, главният изпълнителен директор на “Български пощи” Деян Дънешки разкри детайли от дизайна и концепцията на изданието.

“Марката е със стойност 1,50 лв. и тираж 6000 броя, притежава специален печат. Броят е сравнително оптимален, марката е красива и обещава да бъде търсена. Пожелавам успех на юбилейното издание”, обърна се към присъстващите Дънешки.

Автор на пощенската марка е пловдивският художник Вълкан Вълканов, който с кратка, но съдържателна реч благодари за участието си в проекта. Върху марката река Марица е изрисувана от отворени книги, а зад нея са изобразени библиотека “Иван Вазов”, Античният театър, емблематичните църкви и къщите на Стария град.  

Валидирането приключи с поставянето на специален пощенски печат върху юбилейното издание. Последваха аплодисменти, а всички гости в залата се отправиха към пощенската станция, за да си купят екземпляр от марката.

“Валидирахме нещо, което ще е финансов инструмент и само за няколко години ще вдигне стойността си. Изключително приятно ми е да отпразнуваме 140-годишнината на библиотеката с такова събитие”. С тези думи Димитър Минев закри церемонията и покани гостите да се присъединят към юбилейната кръгла маса на тема “От Източна Румелия до Обединена Европа“. 

В дискусията взеха участие директорът Димитър Минев, проф. Кирил Топалов, доц. д-р Михаил Груев, проф. Мария Шнитер и гл.ас. Младен Влашки.

 

Автор Кристина Гайдаджийска

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?