Следвайте ни

Библиотека „Иван Вазов“: От столицата на Източна Румелия до ЕСК 2019

viber icon

„Символично можем да кажем, че библиотеката е започнала в столицата на Източна Румелия – Пловдив преди 140 години и продължава да чества 140-годишнината си пак в столицата, но този път в Европейската столица на културата“, отбеляза директорът на библиотеката Димитър Минев днес на откриването на двете изложби, които поставиха началото на тържественото отбелязване на юбилея.

 „Пловдив през обектива на първите фотографи“ е проект, който представя работите на творците, които са живели, работили в Пловдив или минавали през града под тепетата в периода между 1860 г. и 1920 г. Впечатлявайки се от различни места, те са оставили своя дял в историята на Пловдив като са направили уникални за времето си снимки.

Втората празнична изложба „140 години Народна библиотека „Иван Вазов“ събира в 7 витрини свидетелства за най-значимите моменти на институцията. В експозицията са побрани портрети на известни директори, първата инвентарна книга, различни грамоти, медали и ордени. 

През годините библиотеката е награждавана много. Получавала е писма за 25-ата си годишнина от почти всички големи европейски библиотеки – тази във Ватикана, в Прусия, в Лондон, кралската библиотека в Брюксел, поздравления от щатите и от цял свят. 

„Малко са институциите в най-новата история на България, които могат да се похвалят с такава продължителност във времето. Ние сме само 10 години по-млади от БАН, която само преди седмица честваше 150-годишнина и само един месец по-малко от основаването на националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, допълни Минев, поставяйки библиотеката в челната тройка на най-старите институции у нас.

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?