Следвайте ни

Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари

Шарл дьо Гол вади от затвора шегаджията, прибран зад решетките от ДС

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е известен легендарният пловдивски архитект Никола Чинков. Той е живо доказателство колко опасни могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в затвора за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, дори партийните величия. 


Всъщност архитектът с родопски корен - от будното Славейно, бил професионалист от европейска класа, перфекционист. Учи архитектура в Австрия и Германия, проектира и строи половин век.     

Възлагали му винаги най-срочните и тежки обекти. В книга, чийто автор е синът на архитекта - Никола, са изброени 13 сгради в Пловдив, дело на Чинков, и още 67 в други населени места. Негово дело е и прочутата къща с орела в Асеновград. 

Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го превърнал в трън в петата на народната власт.  

Приписват му към петстотин вица


Откакто дойдоха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата, защото кокошките се научиха да правят аборти. Така се шегувал Чинков с поредния партиен почин - ученическите бригади.


Христоматийната случка с мекиците обаче истински вбесила властта. Една сутрин арх. Чинков платил на кварталния мекичар бай Илия целия оборот за ден - около 40 лева, с уговорката да раздава мекици без пари. Бързо се натрупала опашка, хората дори се скарали за ред. Архитектът наблюдавал случващото се, застанал на ъгъла на "Отец Паисий" и "Д-р Вълкович". Бдителни граждани веднага пратили на място милиционер. Архитектът му обяснил, че просто искал да види как ще се живее в епохата на светлия комунизъм, когато няма да има нужда от пари.


В края на 1963-та следственият отдел на Държавна сигурност образува дело № 258 срещу архитекта вицаджия. Арестуван е на 20 ноември 1963 г. 33 дни продължили разпитите. През януари 1964 г. Боян Чинков е осъден на 5 години лишаване от свобода и конфискуване на част от имуществото му. Още в съдебната зала сътворил и един от легендарните си анекдоти. При правото на последна дума Чинков призовал властта светкавично да раздаде на хората налъми, чиито подметки да са с остри грайфери. Защо, попитал съдията. "Осъдихте ме, вече няма спънка пред светлото бъдеще, сега, като потече мед и масло, хората да не се пързалят по улиците", отвърнал осъденият.

И се обърнал към съдиите:  

Благодаря, че ме изпращате на единственото място в България, където няма опашки.


Прекарал в Старозагорския затвор десет месеца. Пуснали Чинков след намеса на френския президент Шарл дьо Гол и на Пиер Ваго, председател на Международния съюз на архитектите. Лично генерал Дьо Гол разговарял с българския си колега Тодор Живков и го помолил Чинков да бъде пуснат на свобода.

На 9 септември 1964 г. Чинков бил амнистиран по случай 20-годишнината от победата на народната власт.


Продължавал да сипе шеги - като тази, че отива в ортопедията да му гипсират езика, за да не загази пак.


Осмина свещеници в царствени одежди опели арх. Боян Чинков в църквата "Света Марина". На погребението на 1 август 1979 г. се стекъл целият Пловдив. На гроба на известния архитект пише: "Тук почива царят на вицовете". 

Хенриета Костова

Ръководител екип „политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?