Следвайте ни

Антон Папазов - създателят на парфюмерийна­та индустрия

След национализацията прекръстват фабриката на предприемача ДИП „Първенец”, а после - „Ален мак”

viber icon

В Деня на будителите ИК „Марица“ откри изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Експозицията е посветена на онези предприемчиви индустриалци, търговци и общественици, които поставиха основите на местната икономика и осигуриха нейния възход във времето. В 20 пана изложбата „Емблематичните марки на Пловдив“ ще ви запознае с историята и настоящето на икони в бизнеса като „Каменица“, „Филикон 97“ и „КЦМ 2000 Груп“. А също и със значимите обществени институции, създали и дали шанс за развитие на цели поколения успели пловдивчани. Сред тях са Драматичният театър, Аграрният университет, Хуманитарната гимназия, Библиотека „Иван Вазов“, Военна болница.

Експозицията е естествено продължение на инициативата „Пловдив през годините“, в която вече ви срещнахме с големите личности на града, неговите духовни и културни средища, природните забележителности на областта и региона. Изложбата е подредена на площад „Централен“ до входа на Цар-Симеоновата градина.

Антон (Андон) Папазов е известен като създател на парфюмерийна­та индустрия в Пловдив. Той произхожда от казанлъшка фамилия, която още в началото на XIX век произвежда и търгува с розово масло.  

Папазов също е един от първите родни изобретатели - създава нов вид казан за дестилация, с който съкращава наполовина времето за производство и подобрява ка­чеството на скъпоценния екст­ракт.

Към 1892 г. бъдещият индустриалец се установява в Пловдив и строи първите сгради на Парфюмерийна фабрика „Антон Папазов”. Предприятието бързо се разраства, продукцията му получава отличия на изложения, панаири и други авторитетни форуми.

След национализацията през 1947 г. предприятието носи името ДИП „Първенец”, а впоследствие е наречено „Ален мак”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?