49

Аграрен университет Пловдив - минало и настояще

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмиц, читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“.

 

1945 - В Пловдив е открит Държавен университет с два факултета: Агрономо-лесовъден и Медицински. Агрономо-лесовъдният факултет полага основите на днешния Аграрен университет.

1950 - Създаден е Висшият селскостопански институт-Пловдив като самостоятелно висше училище

1975 - Висшето селскостопанско образование в страната се съсредоточава във ВСИ-Пловдив след пребазиране на агрономическите специалности от Селскостопанска академия-София

2001 - Преобразуване на ВСИ в Аграрен университет-Пловдив с Решение на ХХХVІІІ Народно събрание на Република България, прието на 4 април 2001 г., обнародвано в ДВ на 10 април 2001 г.

2022 - Аграрен университет-Пловдив е партньор в Европейския университетски алианс UNIgreen. Алиансът, в който са включени 8 партниращи университета, е първият в Европа проект за „зелен“ европейски университет по агрономически, биотехнологични и природни науки.

2023 – Аграрният университет - домакин на международна конференция „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи”, инициирана от Генерална дирекция “Изследвания и иновации” на Европейската комисия и Аграрен университет-Пловдив, в тясно сътрудничество с Инициативата BIOEAST

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?