71

АББ И ПГЕЕ - ръка за ръка в дуалното обучение

За единадесета поред година "Марица" и "Хермес медиа" представят на Римския стадион в Пловдив изложба от кампанията „Пловдив през годините“. Тазгодишната се фокусира върху традициите в образованието. На 20 пана, които могат да бъдат разгледани до 30.11.2023 г., са представени училищата и университетите, които са неразривна част от историята и съвременния живот на града. Със своите шест държавни и две частни висши учебни заведения, в които се обучават над 30 000 студенти в десетки специалности, Пловдив е университетски град на европейско ниво. 70 държавни, общински и частни училища с различни профили подготвят за живота децата на Пловдив. Важно място в изложбата заемат създателите на първите пловдивски училища и университети. Специално място е отделено и на компании, които подпомагат образованието и подават ръка, за да бъде здрава и ефективна връзката между училищното обучение и пазара на труда. 

В няколко поредни седмици читателите на вестник „Марица“ и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от публикации, посветени на изложбата „Образование с традиции“. 

Представяме ви АББ България - клон Раковски.

Вече 5 години АББ в партньорство с ПГЕЕ Пловдив обучава ученици по дуална форма на обучение в две специалности в направление "Електрообзавеждане и автоматизация". Програмата ги подпомага в бъдещия им избор на кариера, давайки им възможност на ранен етап да идентифицират предпочитаните от тях области за развитие. В допълнение, изграждат трудова дисциплина и получават финансови стимули за своя труд. 

Нас ни е грижа за бъдещето на образователната система в България, затова инвестираме допълнителни ресурси в подобряване на инфраструктура, обучителни материали и оборудване.

Нашата динамична работна среда съчетава съвременни технологии, вдъхновяващи проекти и опитен екип - всичко това е отличен трамплин за начало на тяхната кариера. Това е нашата история. Направете я Ваша.

www.abb.com/bg

Десислава Чаушева, директор-предприятие АББ България - клон Раковски, и Кристина Маринова, ръководител-сектор "Човешки ресурси" (вдясно)

Кристина Маринова, ръководител-сектор "Човешки ресурси" в АББ-България, клон Раковски: Нашата роля е да мотивираме  младите хора за успешно кариерно развитие  

- Разкажете, моля, за дуалното обучение между АББ и Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ). Кога и как започнахте? 

- Официално започнахме през 2018 г.,  като със самото училище си партнирахме при различни инициативи доста време преди това. Имахме желание да стартираме дуално образование, но честно казано, не знаехме как. Посъветвахме се с наши колеги от АББ в Германия и Швейцария, за да ни дадат добри практики, и чак когато придобихме самочувствие, заедно с професионалната гимназия открихме една паралелка с 14 ученици. Специалността беше „Електрообзавеждане на производството“. Впоследствие решихме, че това не е достатъчно, и предвид спецификата на нашето производство, включихме и специалността „Автоматизация на непрекъснати производства“, което се случи година по-късно, през 2019 г.

Към настоящия момент имаме 37 ученици, които сега карат практическо обучение на територията на АББ. 11. клас идват при нас понеделник и вторник, а 12 клас - от сряда до петък. 

- Срещнахте ли трудности в този сложен процес?

- Трудностите, през които преминахме, бяха доста. Предвид, че през 2018 г. нямахме толкова колеги и партньори, които участваха в дуалната форма на обучение, бих казала, че ние бяхме едни от първите. За всички трудовоправни въпроси, които не бяха ясни, трябваше да намираме отговор сами и в движение. Но към днешна дата се гордея, че много колеги и партньори ни търсят, за да почерпят от нашия опит. Съответно и ние сме отворени да споделим трудностите и решенията при дуалната форма на обучение.

- Вероятно водите своя, вътрешна статистика колко от учениците, преминали дуалното обучение, ви стават колеги, след като завършат гимназия?

- Да, имаме такава статистика. Компанията реши да поеме ученици в етап, в който те бяха едва 8. клас, така че за момента имаме само един випуск от тези 14 ученици, които са завършили. Статистиката обаче за нас не е най-важното. Данните, които ни носят удоволствие, са, че почти 80% от тези 14 ученици записаха висше техническо образование. Тоест ние ги мотивирахме и ги запалихме да се развиват в инженерната професия. Когато идват при нас в компанията, те минават през всичките звена - производство, качество, поддръжка, за да могат наистина да получат качествена кариерна ориентация и да бъдат по-осъзнати в избора си, когато решават дали, кога и къде да продължат образованието си. Естествено, бъдещите инженери са добре дошли при нас.

- Как успявате да приобщите и мотивирате младите хора в екипа?

- Няма да крием, понякога е доста трудно. Идвайки при нас в 11. клас, те за първи път стъпват в реална работна среда и се налага заедно да изграждаме трудови навици. В началото на тях им е една идея по-трудно да спазват работното време, установените почивки, да бъдат отговорни. В тази връзка, благодарим изключително много на нашите ментори и на човека, който при нас се занимава с дуалното обучение - инж. Георги Георгиев. Той подготвя цялата техническа документация, учебната програма, изпитите, с децата е дори при подготовката на техните дипломни работи. Бих обобщила така - ние, като работодател, ставаме част от развитието на тези млади хора и се вълнуваме за всичко заедно с тях. Благодарни сме и на отношението на ПГЕЕ. Винаги, когато имаме нужда от помощ, те са насреща, както и обратното.

- Имате клуб и за извънкласни дейности. С какво се занимават младежите там? 

- Когато стартирахме дуалното образование с ПГЕЕ, решихме, че искаме да дадем нещо повече от финансова подкрепа, защото вярваме в тази инициатива и я приемаме като лична. Така създадохме Клуб за извънкласни дейности. Дълго се чудехме как да го кръстим, докато първите ученици в клуба сами подсказаха името - АББ. Това обаче не е името на нашата компания, а „Аз имам бъдеще в България“. Наистина вярвам, че в България, и в частност Пловдив, има компании, които могат да предложат най-добри условия за работа. Ние сме една от тях. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?