Следвайте ни

18 села издържали Имарет джамия

viber icon

Другата действаща джамия - Имарет, навремето е била част от огромен религиозен и благотворителен комплекс, съставен от джамия, хан, кервансарай, голям хамам, имарет и медресе с 12 килии. Името "имарет" означава "приют" и в него безплатно са нощували пътници, а също болни и бедни хора. Германският проповедник Стефан Герлах, който посещава града през 1578 г., пише, че „вечер се раздава храна за сиромасите, каквито там има много - милостиня, ориз, ечемик и хляб“. 
Имарет джамия се издържала с данъците от 18 пловдивски села. По установен график селяните носели в приюта необходимите продукти: брашно, варива (фасул, боб, а по-късно и ориз), добитък за клане, саздърма, суджуци, сирене, масло и други. 
Строителният надпис ясно указва, че храмът е построен през 1444-1445 г. Любомир Миков посочва, че джамията има формата на обърната буква „Т“ и спада към типа т.нар. завийе джамии. Това са храмове, в които има специално помещение за изучаване на коранични науки. Страничните крила са наречени халвети - и са места за усамотение. Имарет джамия навремето е била и прочут книжовен център. Сред най-известните поети са Ревнак, Джефаи, Налиши, Саки, Молла Хаяли и Молла Лютфи. Вътрешността на джамията е изписана в бароков стил с едри флорални мотиви, отделни капители, разклоняващи се лъчеобразни орнаменти, множество фризове около нишите и прозорците.

ЛЕГЕНДА

Шихабеддин паша погребан без глава

В осмостенното тюрбе до Имарет джамия се намира гробът на Шихабеддин паша, който е построил двете големи джамии, Стария мост, ханове, кервансараи и други импозантни сгради в Пловдив. Според една легенда вътре е погребано обезглавеното му тяло. Мълвата гласи, че Шихабеддин паша се влюбил до уши в българска мома и искал да си смени вярата, за да се ожени за нея. Също така планирал вместо джамия да построи църква.  

Баща му Лала Шахин научил за намеренията му и наредил да го убият. Отрязаната глава изпратил на султана в Цариград, а тялото погребал в тюрбето. Според друга история Лала Шахин наредил да обезглавят сина му, защото се канел да отцепи Пловдив от османската държава. В тези легенди няма нищо вярно. Османските извори са категорични, че Шихабеддин паша е бил евнух, отбелязва проф. Миков. Освен това Лала Шахин не е бил негов баща.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?