49

15 години в ЕС. Промяната: Медицински университет - Пловдив

Вече 15 г. България е член на Европейския съюз. Новата изложба от кампанията „Пловдив през годините” припомня какво реално се случи в града след 1 януари 2007 г.

„Марица” и „Хермес медиа” представят десетата, юбилейна изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията носи името „15 години в Европейския съюз. Промяната”. Представена  е на 20 пана и  разказва за промените, които хилядолетният град преживява като част от свободната демократична общност.

Ако има град в страната, който може заслужено да носи титлата „Eвропейското лице на България”, това със сигурност е Пловдив. Той е сред най-старите живи градове на континента, уникален със своя дух и архитектура. В Пловдив отдавна е постигнат умален вариант на европейската толерантност, в който всяка отделна общност съхранява и надгражда своята идентичност. Пловдив обаче е и бързо развиващ се град. А с помощта на европейските ни партньори след влизането на България в ЕС през 2007 г. промяната включи на нова, по-висока скорост.

Нашето послание - нека обърнем поглед назад и да с​е замислим къде сме днес на картата на Европа и успяхме ли да заживеем по-добре и достойно като равноправен партньор в Европейския съюз! Нека заедно да отбележим малкия юбилей - 15 години в ЕС!

В няколко поредни седмици читателите на вестник „Марица” и на сайта marica.bg имаха  възможност да се запознаят със серия от тематични публикации, посветени на изложбата „15 години в Европейския съюз. Промяната”. 

Представяме ви Пано 19 от изложбата. 

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ

Благодарение на членството на България в ЕС МУ-Пловдив има подписани 30 академични споразумения и меморандуми, 150 междуинституционални споразумения в рамките на програма "Еразъм+" с университети от държави, членки на ЕС и извън ЕС, с 15 международни академични организации, 2 международни мрежи и Програми CEEPUS и FULBRIGHT за академичен обмен.

Центърът за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ (ПЕРИМЕД), финансиран чрез европейски програми, цели създаване и прилагане на иновативен персонализиран подход при лечение на тежко болни пациенти в областите онкология, онкохематология, интензивна медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

Проект ОМНИА има за цел да въведе и приложи методи за модернизация и дигитална трансформация в 9 нови съвместни хибридни учебни програми, създадени с висши училища, партньори по проекта.

МУ-Пловдив участва в проект за национален университетски комплекс за биомедицински приложни изследвания, обвързан с Европейската система за биобанкиране. Комплексът се реализира в 4 надграждащи се етапа, като с последния етап МУ-Пловдив става част от национално значим проект „Геном на България” с принос за решаване на проблемите, свързани с обществено значими заболявания.

Международният проект i2i, по Програма "Хоризонт 2020", е по пилотна програма на Европейския институт за иновации и технологии. Проектът цели повишаване на капацитета на висшите училища за изграждане на европейска екосистема между университетите и бизнеса и подобряване на предприемаческата среда в Европа.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?