46

15 години в ЕС. Eвропа инвестира в бъдещето

Вече 15 г. България е член на Европейския съюз. Новата изложба от кампанията „Пловдив през годините” припомня какво реално се случи в града след 1 януари 2007 г.

„Марица” и „Хермес медиа” представят десетата, юбилейна изложба от кампанията „Пловдив през годините”. Експозицията носи името „15 години в Европейския съюз. Промяната”. Представена е на 20 пана и разказва за промените, които хилядолетният град преживява като част от свободната демократична общност.

Ако има град в страната, който може заслужено да носи титлата „европейското лице на България”, това със сигурност е Пловдив. Той е сред най-старите живи градове на континента, уникален със своя дух и архитектура. В Пловдив отдавна е постигнат умален вариант на европейската толерантност, в който всяка отделна общност съхранява и надгражда своята идентичност. Пловдив обаче е и бързо развиващ се град. А с помощта на европейските ни партньори след влизането на България в ЕС през 2007 г. промяната включи на нова по-висока скорост.

Нашето послание - нека обърнем поглед назад и да се замислим къде сме днес на картата на Европа и успяхме ли да заживеем по-добре и достойно като равноправен партньор в Европейския съюз! Нека заедно да отбележим малкия юбилей - 15 години в ЕС!

В няколко поредни седмици читателите на вестник „Марица” и на сайта marica.bg ще имат възможност да се запознаят със серия от тематични публикации, посветени на изложбата „15 години в Европейския съюз. Промяната”.

Представяме ви Пано 9 и Пано 13 от изложбата.

ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В БЪДЕЩЕТО

Като всеки бързо развиващ се град, Пловдив има амбициозна програма за подобряване на пътната, подземната и социалната инфраструктура. Тя обаче не може да се реализира само със средства от собствени приходи и помощ от държавата. Решаваща роля за финансирането на важните проекти през последните 15 години имат европейските фондове. През 2016 г. ЕС одобри инвестиционната програма на Пловдив за над 80 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж” (2014-2020 г.).

Част от средствата са вложени в благоустрояването на градската среда в района между бул. „Княгиня Мария Луиза”, бул. „Източен”, „Марица-юг”, ул. „Митрополит Панарет” в централната част на Пловдив. В тази зона са реновирани десетки улици и тротоари, изградено е енергоспестяващо осветление, детски и спортни площадки, а също така паркоместа и нови зелени площи.

Сред обектите, обновени с безвъзмездна финансова помощ по тази програма, са двете сгради на СОУ „Любен Каравелов”, новата спортна зала и басейнът на училището, ДЯ „Детски смях” и ДЯ „Снежанка”, ДГ „Перуника”.

Крайбрежната алея на бул. „Марица-юг” между Панаирния мост и Адата е превърната в зона за отдих с фитнес, детска площадка, библиотека, сцена на открито, места за отдих.

РИМСКИ СТАДИОН

Римският стадион, една от античните перли на Пловдив, е първото емблематично място в града, реставрирано и обновено с финансовата помощ на Европейския съюз. През 2009 г. Областна администрация-Пловдив спечели по проект „Античният стадион на Филипопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване” 900 000 евро по Норвежката програма за опазване на паметниците на културата, чрез финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Първият етап от реконструкцията беше реализиран през 2011 и 2012 г., вторият - през 2014 г., когато със собствено финансиране се включи Община Пловдив. Благодарение на европейското финансиране Римският стадион се превърна в една от най-популярните забележителности на Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
За Европа ?

За Европа ?

19.12.2022 | 01:08

Допуснаха ни донякъде в Европа от няма как. Че има промени - има. Все пак вече е 21 век. Но затворихме два блока на АЕЦ, които още можеха да работят. Сега плащаме глоби за емисии... Изпуснахме ЮП, а газ - йок. Инфлацията галопира... А преди това всички ходехме през лятото и на море, и на балкан. А сега има деца, които море не са виждали /освен по ТВ/. Квалифицираните ни кадри работят вече из Европа, а у нас - инвеститори поспряха да идват, защото освен патладжаните, няма кой да работи. За докторите - ние си знаем колко и какви останаха. И когато някой изкаже подобни мисли веднага бива анатемосан, казват, че бил комунист... Абе ний от Европа нужда нямаме. Тя ни пощипва сериозно и ний се гърчим. Жалка работа...... за емисиига ни натискат да затворим и ТЕЦ овете. Плащаме някакви

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?