Следвайте ни

Зоват за бойкот на първия учебен ден

Противници на Стратегията за детето приканват в социалните мрежи към бойкот на първия учебен ден. В призивите се обяснява, че медиите не са отразили подобаващо протестите миналия уикенд и като ответна реакция се препоръчва родителите да не пуснат децата си в знак на несъгласие.

Както „Марица” разказа, недоволните от стратегията съзират в нея политики, които определят като антисемейни и антидетски. Опасяват се от прекалено голяма намеса на социални работници в личния живот на фамилията, което би могло да доведе до извеждане на хлапета от семейството. Чуват се призиви и за отказ от сексуално образование в училище.

В отговор на апелите за бойкот на първия учебен ден социални работници и неправителствени организации от своя страна предупреждават, че такова поведение на родителите би влязло в разрез с чл. 28 от Конвенцията за правата на детето. С подобни действия те биха нарушили правото на детето на образование, което е разписано в документа. Според него държавата трябва да взима мерки за насърчаване на редовното присъствие в училищата и намаляване на отпадналите и да предприема „всички подходящи мерки за осигуряване спазването на училищната дисциплина по начин, съвместим с човешкото достойнство и в съответствие с конвенцията”. Така подобен ход би поставил детето в риск и би предизвикал намеса на социални работници и други институции - именно това, с което не са съгласни противниците на стратегията.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?