71

Знаят за петица: Четвъртокласниците в Пловдивско със 70,65 т. по БЕЛ и 63,85 т. по математика

Четвъртокласниците в Пловдивско са усвоили за петица знанията от началния етап на образованието си. Това показват резултатите от националните външни оценявания, която МОН оповести преди минути. Средният резлутат на децата от областта по български език и литература е 70,65 т., а по математика 63,85 т. Пловдивска област е на обичайното си осмо място в страната на НВО по БЕЛ в 4. клас.

И в национален план средната оценка е „много добър“. На националните изпити в цяла България се явиха  52 500 деца.

По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който за страната е 64,4 т. от 100.

По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“. 

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература  отколкото по математика. 

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14 %, а по български език и литература – близо 72 %.

С близо 300 повече от 2022 г. са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5 % от четвъртокласниците.

Задачите с избираем отговор по български език и литература проверяват предимно езикови знания с приложен характер. Резултатите показват, че учениците успешно разпознават представки и синоними, като цяло разбират смисъла на прочетеното и значението на думите в контекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на творческата задача – 63 %. Творческата задача показва, че учениците могат да създават собствен текст с помощта на картини и повечето от тях правилно обвързват действията на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат емоционалното състояние на героите и се затрудняват да поставят заглавие. 

Задачите с кратък свободен отговор  дават информация дали ученикът се ориентира в съдържанието на текста.  62% отговарят на въпрос, който изисква разбиране на причинно- следствени връзки, но 41 % не могат да посочат доказателство за отговор с примери от текста.

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика показват много висока успеваемост при извършване на изучените аритметични действия, както и уверено разпознаване на геометрични фигури. Най-големи затруднения четвъртокласниците са срещнали в 3. въпрос, при който трябва да намерят липсваща цифра в израз, свързан със събиране на четирицифрени числа

При задачите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното пресмятане на числов израз, а най-ниски са постиженията им на задачите за намиране на лице и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици. 

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се представят и четвъртокласниците от Плевен. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен. 

В срок до 15 юни включително учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, определен от началниците на регионални управления.  За Пловдив това е ОУ "Райна Княгиня".

Резултатите могат да се проверят по входящ номер в сайта на МОН.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Супер

Супер

10.06.2023 | 11:29

Точно в това училище можете да видите дали диктовката и творческите задачи са еднакви за всички деца

Отговори
2 0
С една дума

С една дума

10.06.2023 | 00:01

Вижда се и от незрящите, че увеличението на заплатите на учителите не доведе до подобряване на успеха на учениците. И тази година резултатите са по-слаби от предишната. Дано някой "там горе" разбере най-после, че наливането на пари на калпак не е решение в образованието. ТРЯБВА да има и двойки, и повтарящи ученици, като това не е "атестата" на учителите.

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?