Следвайте ни

Злите гении на Пловдив: Кристиян удари МОН и НАП за 2 години

Младият спец водил курсове по киберсигурност за служителите на ГДБОП

Пловдив отдавна се слави с талантливи деца, които редовно обират медалите по националните и международни олимпиади в различни дисциплини. Напоследък обаче градът се прочу и със своите зли гении. 

 

Пловдивският хакер Кристиян Бойков се прочу по цял свят, след като за 24 месеца успя да нанесе два тежки удара на важни държавни институции. Той хакна системите на образователното министерство и на приходната агенция. Бойков проби защитата на сайта на МОН още през 2017 г. като ученик в Националната търговска гимназия. Тогава ресорното ведомство покани младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

И вместо другите институции да си вземат поука и да подобрят сигурността си, те не предприеха никакви действия. Докато не се стигна до поредната хакерска атака на пловдивчанина, който вече бе започнал работа в столичната компания TAD груп. Фирмата се занимава именно с тестване на безопасността на компютърните системи, а до поканата да започне работа там се стига след атаката в МОН.

 


Този път под прицела на Кристиян Бойков попадна приходната агенция и данните на над 5 милиона българи. Файлът, с който се беше сдобил 20-годишният младеж, съдържаше трите имена на хората, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND. Кристиян Бойков бе задържан на работното си място, а акцията продължи над 7 часа. Иззети бяха един служебен и един личен компютър.

 


Прокуратурата стигна до хакера заради оставена следа в един от файловете в разпространената база - потребителското име, с което го е прочел. По казуса обвинения бяха повдигнати и на други двама шефове от компанията, в която работи Бойков. Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и собственикът Иван Тодоров ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков към извършване на престъплението. И тримата замесени са на свобода. Бойков излезе от ареста срещу гаранция от 20 000 лева, а Тодоров - срещу 100 000.

 


Междувременно стана ясно, че задържаният Кристиян е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (4)

Царят на квартала

20.08.2019 | 15:36
0 0

Кючука майка, ГЕНИЙ ДА СЕ ПРЪКНЕ ЗЪЛ ЩЕ Е !

Батко

20.08.2019 | 13:15
1 1

Марица, накрая ТАД Груп да не вземе да ви осъди за клевета :) Ще ядем пуканки :)

Лз

20.08.2019 | 11:27
0 2

Великите филми на мафията филм

Лили

20.08.2019 | 11:14
4 2

Марица, да сте чували за съд, адвокат, защита, доказателства, присъда? Или и вие, като бъдещият и единствен гл.прокурор, решихте, че това са подробности. Мутрите ни играят пиески, а вие суфлирате. Противно. Вече дори и аз няма да ви чета.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?