Следвайте ни

Златитрап брани с подписка детската градина

viber icon

Преобразуване на детски градини в Брестовица, Златитрап и Кадиево разбуни духовете в община „Родопи“. Според решение на Общинския съвет ДГ „Първи юни“ в Златитрап и филиалът й в Кадиево вече няма да съществуват самостоятелно, а минават под шапката на детската градина в Брестовица, която носи същото име.

Жители на Златитрап събират подписка срещу решението, като съзират в него скрито намерение за отстраняване на директорката в Златитрап.

Преобразуването ще доведе единствено до съкращаване на нейния щат и ще спести полагащото й се възнаграждение. Няма да доведе до промяна в капацитета, децата и персоналът си остават, но административното обслужване ще е от едно място. Вследствие на преобразуването обаче делегираният бюджет ще стане общ за звената в трите села. Това е и основният мотив за решението - че ще се подобри финансовото състояние на детската градина в Златитрап.  Той е изтъкнат в докладната записка към предложението на кмета на „Родопи“ Павел Михайлов, което е подкрепено от всичките 25 присъствали общински съветници на сесията, на която е гласувано.

Протестната подписка на местните хора ще бъде разгледана от комисията по законност, която ще се произнесе в  едномесечен срок, до момента нямаме решение на ОбС, което да е върнато от областния управител, каза председателят на Общинския съвет в „Родопи“ Георги Цанков. Той обясни, че в момента в Златитрап има само 40 деца и 9 души персонал, а във филиала в Кадиево - още две групи. При толкова малчугани и разходите за заплати делегираният бюджет не стига. Заплатата на директорката също е сериозна сума, каза Цанков.

В същото време след сливането за Златитрап и Кадиево ще може да се ползват пари от общия занапред бюджет с детската градина в Брестовица, където отделно има около 150 деца. Цанков увери, че мотивите са изцяло финансови, и отрече слуховете за конфликт между директорката и кметицата на Златитрап. „Тя кара трети мандат, а директорката е от 10 г. Ако имаха неразбирателства, едва ли щяха да пламнат на 11-ата година“, каза Цанков.

Според докладната записка от кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов няма как по друг начин да се оздравят финансово детската градина в Златитрап и филиалът й в Кадиево. В  Златитрап в момента има две смесени групи, които не успяват да обхванат всички желаещи. Няма възможност обаче за прием на повече деца поради малкия капацитет на базата.  Във връзка с проучването на такава възможност е било възложено на технически лица от Община „Родопи“ да извършат архитектурно заснемане на помещенията и да поискат становище от РЗИ. Позицията на експертите  е, че при площ 100,53 кв. м в група „Звездичка“ не може да има повече от 25 деца, а при 89,39 кв. м група „Патиланци“ може да е най-много с 22 хлапета.

Детската градина се помещава в триетажна сграда в имот, на които Общината е съсобственик с Всестранна кооперация „Възраждане“. Така на практика за детска градина се ползва само единият етаж, а на първия има лекарски кабинети и частни фирми.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?