Следвайте ни

Зелени класни стаи: Гледат боб, краставици и екзотични растения в двора на пловдивско школо СНИМКИ

В три зелени класни стаи в  НУ „Петко Р. Славейков“ ще учат за природните явления, ще правят ботанически експерименти със студенти от Аграрния

viber icon

Краставици, боб и ягоди скоро ще поникнат в двора на НУ „Петко Р. Славейков“. Засадиха ги учениците от школото - в специално оформени оранжерии и кашпи. Край тях пък конструкциите на перголи чакат да мине критичното време на пандемията, за да стане възможно да дойдат и студентите от Аграрния университет. Децата и младежите заедно ще пробват да отгледат даже екзотични видове и увивни растения. А щом филизите им плъзнат по дървените стълбове, ще има и естествена сянка в уникалния комплекс от три зелени класни стаи на открито.

Той бе открит днес с мажоретки и вокалната група на школото. Освен новата си придобивка, учениците видяха и новия депутат от Пловдив Иван Тотев, когото рязането на лентата събра с кмета Здравко Димитров, настоящия и бившия райкмет на „Източен“ – Иван Стоянов и Николай Чунчуков, областния управител Петър Петров.

Зелените класни стаи оформят уникална екологична учебна среда, в която децата от начален курс ще могат да наблюдават природни явления от амфитеатрално оформени „трибуни“. Всяка от трите класни стаи на открито си има дъска с мултимедия, за да вървят заедно екологията и технологията.

Кметът на „Източен“ Иван Стоянов припомни, че реализацията започнала назад във времето, но именно в неговия мандат Общинският съвет отпусна 108 000 лева, за да бъде преобразено обраслото място, което служело за парникг. Някога теренът е бил част от двора на училището и след след връщането му в неговите предели вече е  зелен оазис с площ 2,5 дка. Пространствата на трите класни стаи са обособени от пътечки, засипани с камъчета. На всеки клас се пада по една оранжерия, покрита с нашарени с пеперуди найлони, както и по една кашпа за всякакви ботанически експерименти.

Осигурена е поливна система, а от МОН дошли и 63 000 лева за смяна за оградата на школото, както и още 38 000 – за ОУ „Васил Левски“. За усилията си райкметът получи почетен плакет от училището.

Харесва ли ви, обърна се към децата кметът Здравко Димитров. И щом мощно „да“ огласи двора, реши, че може да се върне при официалните гости, без въобще да говори. Заръча обаче да си пазят придобивката.

Депутатът от ГЕРБ Иван Тотев разказа на хлапетата как като дете също учил в НУ „Петко Р. Славейков“, а после помагал и като градоначалник. Един ден се разхождали с Николай Чунчуков, когато решили от буренака да стане нова зелена „тераса“ в двора на школото.

Областният управител Петър Петров пък подчерта, че район „Източен“ бил първият, в който били санирани всички училища и когато има приемственост, независимо кой поема властта, нещата в образованието вървят.

Зелените класни стаи ще се ползват по график от 15-те класа с общо 349 деца, каза зам.-директорката на НУ „Петко Р. Славейков“ Ели Сарафова. Класната на 4. В - Диана Иванова, се зарече при първа възможност да проведе там час по „Човекът и природата“. И съжали, че нейните ученици вече завършват и няма да могат по-дълго да учат в новата среда. Много ще е приятно сред природата и няма да се разсейваме, даде дума Милен. С връстниците му са готови за новото приключение и даже за националните външни оценявания, за които не се притесняват.

Скоро зелената среда ще бъде още обогатена, след като НУ „Петко Р. Славейков“ наскоро се включило и в инициативата на Гората.бг. Със съдействие от кметството учениците получили 400 комплекта заедно със семенца на червен дъб, явор, кестен и кедър. На прозореца на всяка класна стая вече има по 24 саксийки с покарали растения. Когато позаякнат, ще бъдат пренесени навън, като се спази балансът.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пеци

Пеци

20.04.2021 | 13:32

Тоя миндил бай Ганю пак се изпъчил отпред. Зер, сега е облАстен управИтел. Барабар Петко с мЪжете.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?