Следвайте ни

Зъболекарят прави 10 000 крачки на ден, не е само над стола

Успели хора от различни браншове разкриха негативите и позитивите на своята работа в Ден на професиите

viber icon

„Не си мислете, че стоим приведени над един стол по цял ден, зъболекарят прави по 10 000 крачки на ден”, разказа за непознатата страна на работата си д-р Богомил Андонов в изпълнената с дванайсетокласници шеста аудитория на Пловдивския университет. Стоматологът, който има своя частна практика и преподава в Медицинския университет, бе сред успелите в различни области хора, които се включиха в Ден на професиите днес. Проявата се организира за четвърта година от Ротаракт Филипопол – младежката организация на Ротари клуб. Още една зъболекарка, студент по право, журналист от пловдивска електронна медия, стажантка в Бтв, архитект с две награди за сграда на годината, преподавател по маркетинг и негов студент, IT спец и негов възпитаник, както и влогърът Антоанет Пепе застанаха пред кандидат-студентите.

Всъщност не бих ви препоръчал професията си, защото е трудна – висока планина за изкачване, но пък от върха се вижда много, започна пръв д-р Богомил Андонов. Той разказа как е завършил МУ и първоначално работил в практика на свой колега като втори стамотолог, а после открил свой кабинет, станал асистент и преподавател във вуза, ръководител на международен проект и сертифициран лекар на компания за производство на инструменти за стоматолози. Така с личния си път медикът даде пример на бъдещите студенти как всяка професия може да излезе извън рамките на стереотипа, чрез който я възприемаме. Неговата му дала възможност да работи с колеги от Бразилия, Македония, САЩ и други държави, срещнала го и с хора като Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. Стоматологът показа снимка на потрошени зъби, а вследващия слайд – перфектна усмивка. Костваше ми 10 години, но се гордея с работата си, заключи той. Най-голямото удовлетворение за него е именно това – че връща усмивката на хората.

 Докторът увери младежите, че най-много ще тежат на мястото си в родината. „Чужбина може да ви даде много неща. Ако сте добри професионалисти, навсякъде по света ще ви поискат и ще ви предложат условия. Но там има други липси. Ще постигнете материалното, но човек най-добре гради духа си сред свои”, обърна се към тийнейджърите д-р Андонов. И ги увери, че неговият избор да остане тук не е бил тълкуван като негатив, а е получавал само адмирации и респект от партньори зад граница.

Преди да отстъпи подиума на професионалистите от другите области, той обобщи посланието си: „Успехът е това, което вие смятате за постижение. Не е нужно да правите нещо пряко силите си. Работата е най-голямото удоволствие, а съдбата не е въпрос на шанс, а на избор”.

Още в първия час на инициативата над 100 студенти се регистрираха и влязоха да чуят кои са актуалните професии в презентацията на „Джоб тайгър”, както и личните истории на участниците. Повечето от зрелостниците обаче вече са направили своя избор. Ебру Юсеин завършва паралелка с английски в СУ „Пейо Яворов”, но е решила да загърби хуманитарните науки и да нагази във финансите. Залогът е по-лесна реализация след дипломирането. За да избере специалност и висше училище, гледала рейтинговата система и се интересувала от нивото на обучение в различни висши училища. В крайна сметка смята да остана под тепетата, ако я приемат в Пловдивския университет. Вече се е установила в града – родом е от родопското село Борино и от 4 г. живее сама тук на общежитие. В началото родителите ми се бояха, сега всички сме спокойни, че ще се справя и като студентка, сподели дванайсетокласничката.

Снимки Стоян Илиев

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?