71

Зайчето Рики подава ръка на децата, за да станат самостоятелни и уверени в себе си

Желанието да бъдем приети, харесвани, оценени е естествено за всяка възраст и често ни кара да общуваме по начин, който отразява онова, което според нас ни прави харесвани и успешни, а не истинските ни емоции. Емоциите са най-личните ни преживявания, а реакцията ни често представлява начин да се предпазим и защитим от усещане за неуспех и неадекватност. Споделянето на емоции в среда, която е враждебна и нетолерантна, може да причини сериозен психически стрес. Има книги, които помагат на  децата да приемат емоциите си, каквито и да са те. А след това и да придобият умението да ги управляват, така че да не влизат в конфликт с околните, а в същото време да останат автентични, без да отричат своята различност. Историите на зайчето Рики забавляват децата и им помагат да пораснат, да се научат да разбират своите чувства, да бъдат самостоятелни и уверени в себе си. Зайчето Рики им идва на помощ и им подава ръка. Поредицата книги за симпатичното зайче (изд. „Фют“), създадена от белгийския художник и писател Гуидо ван Генехтен, не е непозната у нас. Още преди близо 10 години Рики намери своите приятели у нас. Сега поредицата се появява в нов формат, но зайчето Рики си е все същото.

Две изправени уши! Това е мечтата на зайчето Рики. Той не иска да се различава от останалите, но не е като другите зайчета - ухото му е клепнало и затова всички му се присмиват. Но Рики успява да накара всички да го приемат и да го харесват, защото той харесва себе си такъв, какъвто е! А и да си различен, означава да си специален, нали така? Както казва Рики, той е истинска рядкост - има две различни уши и няма друг като него. Истинска забележителност! Рики измисля различни номера с ухото и кара всички да се смеят. А когато се смеят, всички изглеждат съвсем, ама съвсем еднакви!  Рики мечтае да се сприятели с Чари и измисля редица хитрини, за да играят и се забавляват заедно. Рики решава да спи сам-самичък в палатка, научавайки, че страхът е просто чувство, което отминава и те научава да бъдеш  по-смел. В Голямата гора,  Рики има много приятели – кокошчицата Мия, Алекс, Дани,Томи, Хари, но знае и какво е да няма с кого да си играеш. Затова, когато в Голямата гора идва непознато зайче, Рики му помага да се включи в игрите и да стане част от голямата приятелска банда. 

В книгите са цял куп истории за обичта и приятелството, които със сигурност ще ви станат любими. Поредицата за зайчето Рики помага за социалната адаптация на децата – да възприемат правилно околния свят и собственото си тяло, да градят  взаимоотношения с другите, въпреки своето различие и да изграждат своята индивидуалност. Емоционалната интелигентност е директно свързана с умението да поддържаш пълноценни взаимоотношения с другите, да формираш дълготрайни приятелства, да се справяш с конфликтни ситуации и да не се чувстваш изолиран и самотен. Нека вашето дете  открие заедно със зайчето Рики как да бъде уверено в себе си, изобретателно, смело и добро към другите. Тези мили детски истории ще му оставят хубав спомен за цял живот!

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?