Следвайте ни

Завещанието на Екзарх Антим I – на празника на школото с неговото име

viber icon

Част от завещанието на Екзарх Антим I прозвуча години, след като е писано – на честването на 90-годишнината на училището, което носи неговото име в Пловдив.

Волята на първия български екзарх и председател на първото Велико Народно събрание е след смъртта му покъщнината и имотите му да бъдат предоставени на училището и църквата.

 „Искаме с това да напомним за широкото сърце и за вярата в българщината, да вдъхновим наново да се отстоява българският дух и всеки от нас да бъде посланик на доброто“, каза директорката на ОУ „Екзарх Антим I” Катерина Василева.

Школото е основано точно на днешния ден през 1930 г. Построено е с дарение в размер 1,5 млн. само от една фирма, тъй като оформянето на нов квартал по онова време между Бунарджика и Джендем тепе е поставило на дневен ред нуждата от учебно заведение в района. През декември същата година училището е осветено от епископ Харитон.

Днес ОУ „Екзарх Антим I“ има 484 ученици и се гордее, че е училище на поколенията – изучило различни генерации в една фамилия. Било е затворено за кратко само през Втората световна война, когато сградата е била ползвана за болница.

Вярвам, че душата на едно училище е нещо, което не може да се види с очи, но се носи в сърцето на всички, които са минали през него, казва Катерина Василева. Затова събра на честването и бивши възпитаници, и бивши преподаватели.

Някои от някогашните ученици се качиха и на сцената в двора на школото – да потанцуват за празника като част от ансамбъл „Елика“. Мажоретният състав и училищната музикална група добавиха настроение на чествонето, което се проведе на открито заради противоепидемичните мерки.

В празничния ден директорката не пропусна да благодари на деца и родители и за отговорността по отношение на мерките в условия на пандемия. Школото е с тристепенно начало на занятията – в 8 часа първи в класните стаи влизат учениците от 5. и 7. клас. В 8,15 ч. идва ред на 3., 4. и 6. клас, а първолаците и второкласниците започват в 8,30 ч.

За втора поредна година сред тях има и паралелки, които се обучават по системата на Монтесори – в специално подготвена среда и на принципа „Помогни ми да се справя сам!“.

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?