Следвайте ни

Заварчик или програмист - ето най-търсените втори професии у нас

viber icon

Все повече българи, които са завършили образованието си и искат да придобият нова квалификация чрез професионално обучение, избират професия „програмист“. Сред най-предпочитаните специалности са още тези на компютърния график, графичния дизайнер, организатора на интернет приложения, помощник-възпитателя и заварчика.  За това информираха от Национална агенция за професионално образование и обучение, които през 2019 г. са обучили 90 274 души в различни специалности. Целта на обученията е намаляване на дисбаланса между квалифицирания персонал и бизнеса.

През настоящата година 1163 българи са придобили свидетелство заварчици, като увеличението спрямо предходната година е с 460 души. В годината на ковид кризата се наблюдава и висок интерес към програмирането, където също над 1100 нашенци са преминали курс по специалността.

Същевременно пандемията е свила интереса към част от професиите и желаещите да се обучават в тях са намалели. Това са работниците в озеленяването, помощниците в строителството, камериерките, строителите, ресторантьорите и офис-мениджърите. Интересът към научаване на занаята на фризьорите, козметиците и маникюристите обаче се е запазил. Наплив има и за монтьори, охранители и счетоводители. „Решаваща за избора им на конкретното обучение е възможността за сигурна реализация на пазара на труда“, отбелязва отбеляза Силвия Тонева, която е експерт в Националната агенция за професионално обучение.

Професионалното обучение през настоящата година бележи значителен спад спрямо 3 години по-рано. Докато до ноември 2020г. през Центровете за квалификация са преминали 49 974 българи, то през 2017 г. броят им е бил 100 298.  Причината е, че в условия на пандемия трудно се провеждат присъствени занятия за придобиване на практика в реална работна среда. Най-трудно се е оказало обучението по професии като фризьор, козметик, готвач или хотелиер, заради времето, през което обектите бяха затворени. 70% от Центровете за професионално обучение в страната са преустановили работа през април 2020г. Уплашени от разразяващата се зараза от коронавирус пък голяма част от обучаващите се отказали да завършат курса. 

„Центровете имат готовност да организират дистанционна форма на обучение, но повечето от обучаваните не разполагат с ресурс за това“, обясни Силвия Тонева.  Лицензите на 80 от всички над 1000 центъра за професионално обучение са били отнети през миналата година, заради нарушения. 

Всъщност страната ни се нарежда на последно място, преди Румъния, сред европейските страни по участие в дейности за учене през целия живот. Процентът за ЕС е средно 14.8 на сто, а за България – 2 на сто. 

„Темата за инвестициите в знания и умения, така че да посрещнем предизвикателствата на пазара на труда, е важна за правителството. За следващите седем години са планирани 1млрд. и 167 млн. лв. за пазара на труда. Основно ще наблегнем върху учене през целия живот, развитие на дигиталните умения, дигитализацията и професионалната мобилност. Ще ни настигне и промяна в трудово-правните отношения“, каза зам.-социалният министър Зорница Русинова.

90% от обучените в Центровете българи се смятат за подготвени за работа в реална работна среда, след преминатото обучение. 

Снимка: Pixabay

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?